Viron yleisradioyhtiö: mielipidekirjoitukseni
16.4.2013
Mielipidekirjoitus
http://uudised.err.ee/index.php?06277195
Suomen eduskunnassa käsiteltiin tiistaina 9. huhtikuuta valtioneuvoston selontekoa valtiontalouden kehyksistä vuosille 2014 – 2017. Selonteon mukaan alkoholijuomien valmisteveroa korotetaan vuoden 2014 alusta siten, että mietojen juomien (esim. olut ja siideri) veroa korotetaan noin 15 % ja muiden 10 %. Korotus saattaa johtaa tilastoimattoman tuonnin lisääntymiseen ja sitä kautta myynnin ja verotulojen menetyksiin Suomessa. Viinaralli ei ole kuitenkaan Vironkaan edun mukaista.
Vuonna 2012 kokonaiskulutus Suomessa oli asukasta kohti 100 %:n alkoholina 9,6 litraa. Määrään havainnollistamiseksi pieni vertaus: kymmenen absoluuttilitran kulutus tarkoittaa 46:a puolen litran Koskenkorvapulloa jokaista suomalaista kohti.
Tilastoimattoman kulutuksen osuus kokonaiskulutuksesta oli 1,9 litraa eli lähes 20 %. Se tarkoittaa matkustajien alkoholintuontia, salakuljetusta, laillista ja laitonta kotivalmistusta sekä suomalaisten Suomen rajojen ulkopuolella kuluttamaa alkoholia. Tilastoimaton alkoholijuomien kulutus lasketaan viranomaislähteistä ja haastattelututkimuksista.
Matkustajatuonnin osuus tilastoimattomasta kulutuksesta on 75 % eli kokonaisuuden kannalta puhumme merkityksellisestä osasta. Matkustajatuonti Virosta Suomeen on volyymiltaan laajinta.
Alkoholikulut moninkertaiset tuloihin verrattuna
Suomessa on arviolta 400 000 alkoholin suurkuluttajaa. Ilmiö on kallis niin inhimillisesti kuin taloudellisesti. Alkoholin välilliset ja välittömät kustannukset ovat yhteensä jopa 7 miljardia euroa vuodessa. Välittömiä kustannuksia ovat terveydenhuollon, poliisin ja sosiaalitoimen kulut. Näistä kertyy yhteiskunnalle vuosittain noin miljardin euron lasku.
Välillisiä kustannuksia kertyy tuotantomenetyksistä eli krapulapäivistä, onnettomuuksista ja ennenaikaisista kuolemisista. Vuodessa menetetään alkoholin takia yli kaksi miljoona työpäivää. Eräiden arvioiden mukaan alkoholin aiheuttamat kustannukset ovat yhteiskunnalle jopa seitsemänkertaiset alkoholista saataviin tuloihin verrattuna.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on ilmeisesti lopettanut alkoholin välillisten kustannusten laskemisen. Jos näin on, niin kyseessä on viiden tai jopa kuuden miljardin euron menoerän lakaisu maton alle.
Juominen johtaa masennukseen ja työkyvyttömyyteen
Suomessa on ihmetelty masentuneisuuden lisääntymistä. Yleinen virhekäsitys on, että ihmiset juovat, koska ovat masentuneita. Asia on kuitenkin pääsääntöisesti toisinpäin – runsas juominen johtaa masennukseen. Työkyvyttömyyseläkkeellä on Suomessa 260 000 henkilöä. Vuonna 2011 työkyvyttömyyseläkkeistä 45 % myönnettiin mielenterveyssyistä, joista puolestaan yli puolet oli masennusdiagnooseja. Terveyden ja hyvinvointilaitoksen mukaan alkoholin kulutus on kasvanut viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana 50 %. Masennus ja alkoholin kulutuksen kasvu ovat yhteydessä toisiinsa.
Lobbarit aktiivisia
Eduskunnan käsittelyyn on tulossa alkoholilain muuttaminen. Taustalla toimii aktiivisia lobbareita, jotka tuovat esiin omista näkökulmistaan tärkeiksi katsomiaan argumentteja ja tukevat myös vaalikampanjoita vaalilain sallimissa rajoissa. Lobbaritahojen ei tarvitse ottaa vastuuta kokonaisuudesta. Lakiehdotuksesta on pudonnut tai paremminkin pudotettu pois alkoholin mielikuvamarkkinoinnin kieltäminen.
Runsas juominen on myös ongelma Virossa. Vuonna 2011 Virossa juotiin puhdasta alkoholia 10,2 litraa henkilöä kohden. Puolessa kaikista väkivalta ja perheväkivaltatapauksista alkoholi oli mukana vaikuttavana tekijänä. Yhteiseen ongelmaan pitää hakea myös yhteisiä ratkaisuja. Viinaralli Suomen ja Viron välillä on saatava loppumaan. Kieltoja ja kehotuksia tehokkaampi tapa on alkoholin hinnan harmonisointi veljeskansojen välillä.
Pauli Kiuru