VASTAUS KANTELUUNI: Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen vastaus kanteluuni ikäihmisten rajaamisesta kyselytutkimuksen ulkopuolelle (12.9.2024)

11.9.2024


Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen vastaus kanteluuni ikäihmisten rajaamisesta kyselytutkimuksen ulkopuolelle
 

Tein kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle 8. lokakuuta 2023. Eduskunnan oikeusasiamiehen puoleen voi kääntyä kun epäilee, että viranomainen tai virkamies ei ole noudattanut lakia tai täyttänyt velvollisuuksiaan tai jos kantelija epäilee, että perus- ja ihmisoikeudet eivät ole toteutuneet asianmukaisesti.

Asiani koski Pirkanmaan hyvinvointialueen tilaama tutkimusta, jossa kohderyhmäksi oli rajattu 18 - 79 -vuotiaat Pirkanmaan asukkaat.

Tutkimuksessa tarkoituksena oli selvittää toiveita sote-palveluverkoston ja kiirepalveluiden järjestämistä hyvinvointialueella. Tutkimuksen tulokset raportoitiin hyvinvointialueen päättäjille elokuussa 2023.

Kanteluni huoli oli, että vastaajista oli rajattu ulkopuolelle yli 79-vuotiaat aikuisväestön edustajat, jotka luonnollisesti ovat myös palveluiden käyttäjiä.

Kantelussani esitin, ettei ikääntyneitä voi rajata tutkimusten ja selvitysten ulkopuolelle ilman perusoikeusjärjestelmän kokonaisuuden kannalta hyväksyttävää perustelua. Nähdäkseni kyselytutkimusta ja sen tuloksia ei voinut käyttää sellaisenaan päätöksenteon tukena.

Lisäksi pidin ikääntyneiden sivuuttamista tutkimuksessa loukkaavana ikääntyneitä kohtaan. Mielipiteen sivuuttamiseen liittyy vahva kielteinen arvolataus.

Ratkaisu

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslinin ratkaisussa (10.9.2024) todetaan, ettei hän ole havainnut oikeusasiamiehen toimenpiteitä edellyttävää lainvastaista menettelyä tai velvollisuuden laiminlyöntiä. Toimenpide olisi voinut olla esimerkiksi syyte tai huomautus.

Huomiota kiinnitetään muun muassa siihen, että ikäihmisten näkemyksiä on hyvinvointialueella selvitetty myös monilla muilla tavoin. Ikäihmiset ovat siis tulleet kuulluiksi.

Tiedotusvälineissä olleiden tietojen perusteella Pirkanmaan hyvinvointialueella ikäraja-asiaa on kuitenkin pohdittu kantelun ja sen uutisoinnin jälkeen. Tiedotusvälineissä olleiden uutisten perusteella tahtotila vaikuttaa olevan, että kaikki ikäryhmät pyritään jatkossa huomioimaan entistä huolellisemmin.

Taloustutkimus Oy uutisoi kotisivuillaan 11. joulukuuta 2023, että he ovat poistaneet mielipidetutkimuksistaan yläikärajan, ellei asiakas sitä erikseen edellytä.

Pidän tätä hienona reagointina Taloustutkimukselta. Tekemälläni kantelulla, uutisoinnilla ja kansalaiskeskustelulla on ollut siis merkitystä tutkimusten toteuttamiseen vastaisuudessa.
https://www.taloustutkimus.fi/ajankohtaista/uutisia/tutkimusten-ylaikaraja-poistui.html

Kiitän eduskunnan oikeusasiamiehen kansliaa perustellusta vastauksesta. Kiitos myös Pirkanmaan hyvinvointialueelle, joka suhtautui asiaan sen ansaitsemalla vakavuudella. Askeleita ikäihmisten parempaan huomioimiseen on selvästi otettu.

Eduskunnan oikeusasiamiehen kanslia / Vastaus kanteluuni: