Tulevaisuusselonteko: Markkinointi- ja myyntiosaaminen puuttuvat
7.11.2013
Eduskunta käsittelee tänään torstaina Valtioneuvoston tulevaisuusselontekoa: kestävällä kasvulla hyvinvointia. (eri dokumentti kuin Himasen työ)
Selonteossa on nostettu esiin oikeutetusti universaaleja, pysyviä arvoja. Hyvinvointi syntyy myös vuonna 2030 työn ja yrittämisen kautta. Niiden kunnioittaminen on viisautta, joka kantaa yli vuosikymmenien.
Koulutukseen on kiinnitetty runsaasti huomiota. Suomalaisella koulujärjestelmällä on ansiokas historia ja lupaava tulevaisuus, jos pystymme jatkossa uudistuksiin ja koulutusosaamisemme myyntiin.
Digi, digitaalisuus, digitaalimurros, digitaalinen, digitalisoituminen – eri muodoissaan digi-sana esiintyy selonteossa noin 88 kertaa. Sen sijaan sana myynti tai myyjä ei kertaakaan, markkinointi vain kerran ja brändi tai brändäys kaksi kertaa.
Suomi on insinööriosaamiseltaan maailman kärkeä. Ilman markkinointi- ja myyntiosaamista ei synny tavoiteltua hyvinvointia.
Koulutusosaaminen on myytävä. Suomen hiljaisuus ja luonto on myytävä matkailuelinkeinon kehittämiseksi. Suomen yhteiskunnan toimivuus, vakaus ja turvallisuus on todettu, mutta nekin on myytävä saadaksemme kansainvälisiä investointeja.
Selonteko olisi ansainnut toimintalinjauksen siitä, miten markkinoimme ja myymme itsemme ja vahvuutemme globaalissa ympäristössä.
Olemme monessa asiassa huipputekijöitä, mutta markkinointi- ja myyntitaitomme tarvitsevat positiivista ravistelua.
Pauli Kiuru (kok)
Kansanedustaja
MBA, MJD
EDUSKUNTAPUHE:
Arvoisa Herra Puhemies
Käsittelemme valtioneuvoston tulevaisuusselontekoa – kestävällä kasvulla hyvinvointia.
Tulevaisuuden ennustaminen on pulmallista ja historiasta on vaikea oppia.On sanottu, että syvällinen historiantuntemus hillitsee epärealistista toimintaa.
Tulevaisuuden vaihtoehtojen hahmottelu puolestaan kannustaa löytämään realistisia vaihtoehtoja. Haaste ei ole kuitenkaan helppo.
IBM:n johto arvioi vuonna 1953, että maailmanmarkkinoille mahtuu viisi tietokonetta.
Michiganin säästöpankin johtaja neuvoi Henry Fordin lakimiestä vuonna 1903 seuraavasti: ”Hevoset ovat täällä jäädäkseen, autot ovat vain muotijuttu”.
Yalen yliopiston taloustieteiden professori todisteli vuonna 1929 sanomalla: ”Osakekurssit ovat saavuttaneet pysyvästi korkean tason”.
Näiden esimerkkien saattelemana esitän joitakin huomioitani tulevaisuusselonteosta.
Ensiksi kiitokset tehdystä työstä tekijöilleen. Työryhmien ja kirjoittajien tehtävä on ollut haastava. Pirstaleisen ja nopeasti muuttuvan maailman tiivistäminen tulevaisuusselonteoksi ei ole helppoa.
Selonteossa on nostettu esiin oikeutetusti universaaleja, pysyviä arvoja. Hyvinvointi syntyy myös vuonna 2030 työstä ja yrittämisestä. Niiden kunnioittaminen on viisautta, joka kantaa yli vuosikymmenien.
Koulutukseen on kiinnitetty runsaasti huomioita. Suomalaisella koulujärjestelmällä on ansiokas historia ja lupaava tulevaisuus, jos pystymme myös jatkossa uudistuksiin ja koulutusosaamisemme myyntiin.
Digi, digitaalinen, digitaalisuus, digitaalimurros, digitalisoituminen – eri muodoissaan -digi-sana esiintyy selonteossa noin 88 kertaa. Sen sijaan sana myynti tai myyjä ei kertaakaan, markkinointi vain kerran ja brändi tai brändäys kaksi kertaa.
Suomi on insinööriosaamiseltaan maailman kärkeä. Valitettavasti on kuitenkin niin, ettei ilman markkinointi- ja myyntiosaamista synny selonteon edellyttämää tavoiteltua kasvua tulevaisuuden hyvinvoinnin turvaamiseksi.
Koulutusosaaminen on myytävä. Suomen hiljaisuus ja luonto on myytävä matkailuelinkeinon kehittämiseksi. Suomen yhteiskunnan toimivuus, vakaus ja turvallisuus on todettu, mutta nekin on myytävä saadaksemme kansainvälisiä investointeja.
Selonteko olisi ansainnut toimintalinjauksen siitä, miten markkinoimme ja myymme itsemme ja vahvuutemme globaalissa ympäristössä.
Olemme monessa asiassa huipputekijöitä, mutta myynti- ja markkinointitaitomme sekä itseluottamuksemme tarvitsevat positiivista ravistelua.
Toivon tulevaisuusvaliokunnan huomioivan tämän puutteen mietinnössään ja esittävän käytännön toimia myynti- ja markkinointiosaamisemme parantamiseksi. Selonteko antaa hyvän pohjan jatkotyölle.
USA:n Patenttitoimiston päällikkö arveli vuonna 1899 seuraavasti: ”Kaikki mitä voidaan keksiä, on jo keksitty”.
Samaan näköalattomuuteen Suomella ei ole nyt varaa. Meillä on jo paljon keksitty, paljon jo tuotettu, mutta vasta välttävästi markkinoitu ja myyty.