TIEDONANTO: Kovaa keskustelua ja mahdollinen jälkipyykki

6.9.2023


TERVEISIÄ EDUSKUNNASTA

Eduskunnan syysistuntokausi alkoi tänään tiistaina. Keskiviikkona täysistunnossa keskustellaan hallituksen tiedonannosta, joka käsittelee yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämistä yhteiskunnassa. 

Keskustelu salissa on varmasti värikästä. Toivottavaa olisi, että keskustelun sävy pysyisi tahdikkaana. Suurimpia ylilyöntejä hillinnee se, että digitaalista tunkiota on kaiveltu koko loppukesä. Provosoiva edustaja ja hänen edustamansa ryhmä joutuvat varautumaan siihen, että takaisin tulee samalla mitalla.

Todennäköisesti alussa pidettävät eduskuntaryhmien ryhmäpuheet pysyvät asiallisina, mutta sen jälkeen voi tulla irtiottoja yksittäisiltä edustajilta.

Perustuslaki määrittelee rajat – puhemies ratkaisee

Perustuslain mukaan ”kansanedustajalla on eduskunnassa oikeus vapaasti puhua kaikista keskusteltavana olevista asioista sekä niiden käsittelystä.”

Sama laki myös sanoo, että ”kansanedustajan tulee esiintyä vakaasti ja arvokkaasti sekä loukkaamatta toista henkilöä. Jos kansanedustaja rikkoo tätä vastaan, puhemies voi huomauttaa asiasta tai kieltää edustajaa jatkamasta puhetta.”

Äänestykseen menee

Hallituksen ja mahdollisesti joidenkin ministereiden nauttimasta luottamuksesta joudutaan äänestämään. Perjantain äänestyksessä kannattaa kiinnittää huomiota keskustan edustajien äänestyskäyttäytymiseen eli ovatko he opposition rintamassa vai hallituksen tukena. Suurin mielenkiinto kohdistuu kuitenkin joidenkin hallituspuolueiden edustajien ratkaisuihin.

Jokainen edustaja voi äänestää harkitsemallaan tavalla, sillä perustuslain mukaan ”kansanedustaja on velvollinen toimessaan noudattamaan oikeutta ja totuutta. Hän on siinä velvollinen noudattamaan perustuslakia, eivätkä häntä sido muut määräykset.”

Määrätä ei voi, mutta suosituksia annetaan

Sekä opposition että hallituspuolueiden eduskuntaryhmät antavat kuitenkin edustajilleen ennen ratkaisevaa hetkeä äänestyssuosituksensa. Ilman ennustettavuutta ja ryhmäkäyttäytymistä minkä tahansa hallituksen toiminta loppuisi lyhyeen.

Edustajat, jotka äänestävät vastoin oman eduskuntaryhmänsä suositusta, voivat joutua ryhmässään tukalaan tilanteeseen. Sosiaalinen paine ja käsittely ryhmäkokouksessa moitteineen ovat kovia harjausmuotoja. Ryhmäkuri toimii.

Ääritapauksessa edustaja voidaan erottaa eduskuntaryhmän toiminnasta määräajaksi tai kokonaan. Eduskunnasta ryhmä ei luonnollisesti voi ketään erottaa – kansanedustajuus jatkuu yksin tai toisessa ryhmässä.

Hallitus ja sen ministerit saavat perjantaina eduskunnan enemmistön tuen. Tuleeko jälkipyykkiä – se selviää perjantaina.