Selkokielistä sotea ja kehysriihikiemuroita

27.3.2014

 

Politiikan vauhtiviikko on edennyt mielenkiintoisissa merkeissä. Otan alkuun kuitenkin kuulumisia omasta vaalipiiristä: Valkea­kosken kokoomusväki nimesi minut keskiviikkona kansanedustajaehdokkaakseen vuoden 2015 eduskuntavaaleihin. Omien luottamus on tärkeintä luottamusta. Nöyrä kiitos saamastani tuesta.

 

Selkokielisempää sotea

Sunnuntaina kuulimme hieman yllättäen sote-uutisia. Hallitus- ja oppositiojohtajat esiintyivät yhdessä kertomassa saavutta­mastaan yhteisymmärryksestä. On tärkeää, että tämä rakenteellinen uudistus etenee nyt myötätuulessa ja lakia päästään kä­sittelemään eduskunnassa syksyllä. Suomalaiselle päätöksentekokulttuurille sovun löytyminen oli kunniaksi. Turbulenssi Euroo­pan rajoilla on varmasti auttanut näkemään asiat kirkkaammin ja suhteuttamaan sodan ja soten oikeisiin mittasuhteisiinsa.

Sovittu malli viidestä sote-alueesta kuntayhtymäpohjalta on ymmärrettävä. Järjestäminen, tuottaminen ja päätöksenteko ovat selkiytyneet huomattavasti aikaisempaan lain muotoon kirjoitettuun malliin verrattuna.

Kehysriihen tuloksia

Kehysriihestä saatiin alkuviikosta tuloksia. Kokonaisuus sisältää kipeitä päätöksiä kaikille suomalaisille. En luettele tehtyjä leikkauksia ja korotuksia erikseen, koska lista on pitkä ja ne on jo laajasti uutisoitu. Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, mikä ei muutu. Arvonlisäveroon ei tehty korotuksia. Sillä on merkitystä esimerkiksi ruuan hinnalle. Alkoholiveroa ei korotettu. Metsämaan kiinteistöveroa ei oteta käyttöön. Puolustusvoimat ovat jo leikkauksensa kärsineet ja nyt ei tullut lisää vaatimuksia.

Oppivelvollisuusikä nostetaan 17 vuoteen, joka on kallis ja nähdäkseni turha toimenpide. Esityksen yksityiskohdat ovat vielä tuntemattomia. Arviolta 100 miljoonalle olisi löytynyt parempaa käyttöä lapsilisissä tai opetusryhmien koon hallitsemisessa. Pudokkaiden asiat voidaan hoitaa jo aikaisemmin sovitulla yhteiskuntatakuulla.

Jokakeväistä suvivirsikeskustelua

Kokoomuksen eduskuntaryhmä katsoo, että suvivirren esittäminen koulujen kevätjuhlissa ei loukkaa uskonnonvapautta vaan on osa suomalaista kulttuuriperintöä. Kulttuuriperinnön siirtäminen nuoremmille sukupolville on koululaitoksen tärkeä sivistykselli­nen tehtävä.

Kirjallinen kysymys

Puolustusvoimat suunnittelee ammusten tilaamisen lopettamista Patrialta Sastamalasta. Kysymys on työpaikoista, kotimaisesta tuotannosta ja huoltovarmuudesta. Jätimme keskiviikkona edustajakollega Arto Satosen kanssa asiasta kirjallisen kysymyksen ministerin vastattavaksi. Kysymys kiteytettynä: ”Miten hallitus aikoo varmistaa, että maanpuolustuksen turvaamiseksi tykistöllä on ammuksia saatavilla myös tulevaisuudessa kriisitilanteiden varalle?”

Kevään hölkkäkausi lähestyy. Oma kauteni alkaa Pyynikki-juoksulla Tampereella 27. huhtikuuta.