Polkupyörät mukaan raitiovaunun kyytiin Tampereella
16.3.2014
Tampereelle suunniteltu raitiotie on tulossa keväällä kaupunginvaltuuston päätettäväksi. 220 miljoonan euron investointi palvelee aluksi lähinnä kasvavaa Tamperetta. Tavoitteena on kuitenkin seudullinen järjestelmä, joka palvelee tulevina vuosikymmeninä esimerkiksi Pirkkalan ja Ylöjärven suuntia.
Perustavaa laatua olevat ratkaisut tehdään alkuvaiheessa. Matkaketjujen toimivuuteen on syytä kiinnittää huomiota jo nyt. Pyöräily- ja raitioliikenne voivat yhdessä tarjota kilpailukykyisen vaihtoehdon autoilulle jopa yli 10 kilometrin matkoilla. Eri kulkumuotojen onnistunut yhdistäminen on ympäristöteko, joka lisää myös arkiliikuntaa. Liikunnan terveyshyödyt näkyvät puolestaan välillisesti terveydenhuollon kuluissa.
Matkustajaennuste raitiotiehankkeen ensimmäisessä vaiheessa on 40 000 matkustajaa vuorokaudessa. 800 metrin etäisyydellä suunnitelluista raitiotiepysäkeistä asuu yli 80 000 asukasta. Matkaketjun sujuvuudella on suuri merkitys sille, kuinka hyvin matkustajaennuste toteutuu.
Pyöräily-yhteyksien toimivuus pysäkeille sekä matkan alku- että loppupäässä ovat tärkeitä, samoin helppokäyttöiset ja turvalliset pyörien liityntäpysäköintimahdollisuudet. On kuitenkin huomattava, että pelkästään laadukas liityntä matkan alkupäässä ei houkuttele kaikki ihmisiä käyttämään matkaketjua. Jos kävelymatka päätepysäkiltä määränpäähän on pitkä, on matkaketjun houkuttelevuus heikko.
1990-luvulla monissa Keski-Euroopan maissa parannettiin erityisesti pyöräilyn liityntäpysäköintiä joukkoliikennepysäkeillä. 2000-luvulla on entistä enemmän kiinnitetty huomiota myös pyörien kuljettamiseen joukkoliikennevälineissä. Esimerkiksi Innsbruckissa Itävallassa polkupyörien kuljettamismahdollisuus raitiovaunuissa on vähentänyt henkilöautojen käyttöä.
Polkupyörien kuljetusmahdollisuus raitiovaunuissa on huomioitava myös Tampereella. Raitiovaunukaluston tulee olla sellaista, että pyörien kuljettaminen onnistuu. Myös pysäkkien suunnittelussa on tarpeen ottaa huomioon pyörien sujuva siirtäminen raitiovaunuun.
Kuluttajien valinnat ovat usein pienistä yksityiskohdista kiinni. Polkupyörien kuljetusmahdollisuus ja pyörien pysäköinti voivat olla kriittisiä tekijöitä hienon hankkeen menestyksellisyydelle.
Pauli Kiuru
Kansanedustaja (kok)
Kalle Vaismaa
Pyöräilytutkija, Tampereen teknillinen yliopisto
Tommi Vasankari
Johtaja, UKK-instituutti
Julkaistu: Aamulehti 16.3.2014