Nuutajärvi-päivän avajaispuhe

20.5.2012

 

Arvoisat Nuutäjärvi-päivän vieraat
 

Viime vuoden lokakuussa sain huolestuneita viestejä Nuutajärveltä. Näyttelyesineistö oli joutunut evakkoon ja varmuutta niiden palauttamisesta ei ollut. Museon merkitys autenttisena osana Urjalan ympäristöä ja laajemmin osana kansallista kulttuuria olivat vaarassa.

Museon esineistö on palautettu Nuutajärvelle toukokuussa. Mikä voisikaan olla parempi uutinen Urjalan ja Nuutajärven kannalta. Kiitos kaikille, jotka ovat asian eteen tehneet töitä tunteja laskematta ja olleet osaltaan vaikuttamassa myönteiseen lopputulokseen.

Nyt avattava Nuutajärvi-päivä on järjestyksessään 36. Tapahtumalla on siis pitkät ja arvokkaat perinteet. Lasiteollisuuden perinne Suomessa ulottuu myös hämmästyttävän pitkälle. Lasikylä syntyi Nuutajärvelle vuonna 1793.

Tutustutustuessani Nuutajärven taustoihin huomioni kiinnittyi muutamaan yksityiskohtaan.

Tehtaan perustaminen edellytti alueelta runsaita metsävaroja, koska lasiuunit nielivät suunnattomat määrät polttopuuta.

Toiseksi: Tehtaan perustajana oli ruotsalainen ja lasinpuhaltajia odotettiin töihin Saksasta, Ranskasta ja Belgiasta.

Kolmanneksi: Tavoitteeksi otettiin pyrkimys nostaa Nuutajärven lasitehdas maailmanmaineeseen.

Tarvittiin siis raaka-aineita, osaamista, kansainvälisyyttä, koulutusta ja kovat tavoitteet. Nämä sama muuttujat ovat edelleen kaiken menestyksekkään toiminnan perusedellytyksiä riippumatta siitä, puhutaanko kulttuurista, urheilusta tai elinkeinoelämästä.

Nuutajärvi-päivällä on jo jatkuvuutta. Se kertoo teki­jöidensä uskosta ja innostuksesta asiaansa. Se kertoo myös kunnan, taideyhteisön ja elinkeinoelämän halusta tehdä yhteistyötä.

Arvoisat kuulijat

Helsinki tavoitteli tai mahdollisesti tavoittelee vieläkin Guggenheim-museota. Taide ja kulttuuri herättävät keskustelua ja vahvoja tunteita. Niin pitää ollakin. Asioiden merkityksen ja arvon ymmärtää parhaiten silloin, kun ne ollaan menettämässä tai menetetty. Jos ympäristöstämme poistettaisiin taide ja kulttuuri tai Suomen kesästä kaikki tapahtumat, niin mitä jäisi jäljelle – käytännössä ei paljoakaan. Onnellisuus ja merkityksellisyys syntyvät historiasta, kulttuurista ja yhteisöllisyydestä.

Toisaalta menestymiseen ja luovuuteen tarvitaan myös ulkopuolisia herätteitä ja ärsykkeitä. Kaikki vieras herättää aluksi negatiivisia epäilyksiä tai positiivista uteliaisuutta, tunteen vaarasta tai mahdollisuudesta. Vieraiden vaikutteiden hyväksyminen on mahdollistanut Nuutajärven syntymisen 1700-luvun lopulla. Mitä Guggenheim-museon saaminen Suomeen olisi mahdollistanut?

Hyvät kuulijat

Prosenttiperiaatteella tarkoitetaan taiteen kentässä sitä, että uudis- ja korjaus­rakentamiseen varataan kustannuksista yhden prosen­tin suuruinen summa, jolla hankitaan taidetta rakennuksiin tai niiden ympäristöön.

On pyrittävä siihen, että taiteli­jat otetaan mukaan suunnitteluun mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Kun kaava on valmis ja talot jo harjakorkeudessa, on mukaan kut­sutulla taiteilijalla enää rajalliset mahdollisuudet vaikuttaa kokonaisuu­teen.

Tuloksena on helposti kokonaisuuden kannalta irrallisen tuntuisia ratkaisuja – patsas keskellä puistoa tai monumentti talon seinustalla, joka liit­tyy vain löyhästi tai ei ollenkaan ympäröivään kokonaisuuteen. Taitelija kannattaa ottaa mukaan suunnitteluun alusta alkaen.

Arvoisat kuulijat

Kauneuden ihanne on motivaatiohierarkiassamme huipulla. Ihminen ei voi hyvin ilman kauneutta ja taidetta. Kotipihassani oleva Veikko Haukkavaa­ran teos on osa omaa ja perheeni identiteettiä. Se on siinä, koska se on kaunis. Olohuoneessamme oleva Oiva Toikan lasinen lintu on paikallaan samasta syystä. Kauneutta ei tarvitse perustella.

Hyvät kuulijat: Julistan 36. Nuutajärvi-päivän avatuksi.