Myyntityö synnyttää työpaikat – myyntiosaamista tulee vahvistaa
15.11.2013
Kokoomuksen kansanedustajat Sanna Lauslahti ja Pauli Kiuru haluavat kiinnittää huomiota suomalaisen myyntiosaamisen vahvistamiseen sekä myyntityön arvostuksen lisäämiseen. Suomi on täynnä patentteja ja uusi ideoita, mutta innovointi-innossa myyntiosaaminen on jäänyt taka-alalle. Parhaillaan käynnissä oleva Slush-tapahtuma on yksi osoitus tästä. Kiinnostus suomalaista innovatiivisuutta kohtaan on ollut maailmanlaajuista. Markkinoilla teknisesti paras tuote ei läheskään aina voita, ellei sitä osata myydä oikeille kohderyhmille. Käytämme rahaa ja resursseja tutkimukseen ja tuotekehitykseen, mutta kaupallistamisvaiheeseen pääseminen jää monesti saavuttamatta.
Lauslahden ja Kiurun mukaan hallituksen tulee käynnistää kansallinen kartoitus, jonka tavoitteena on tunnistaa myyntiosaamisen koulutuksen keskeisimmät kehittämistarpeet lähivuosille. Kartoituksessa tulee benchmarkata myynnin koulutus kansainvälisesti. Samalla tulee arvioida, miten myyntitaito- ja yrittäjävalmiuksia vahvistetaan jo peruskoulusta lähtien. Myyntitaidot ovat pitkälti perustaitoja eli ihmisten välistä kommunikointia, esiintymistaitoa ja ymmärrystä toisten ihmisten tarpeista sekä kielitaitoa. Korkea-asteella tarvitaan kielitaidon vahvistamista ja monipuolistamista, eri maiden kulttuurien ja yhteiskunnan ymmärryksen lisäämistä, palveluosaamista, ulkomaankauppaosaamista sekä B-to-B -kaupan hallintaa. Eri koulutusasteilla on kautta linjan tarpeen arvioida koulutussisältöjä ja tarjontaa. Syytä on tarkastella myös, onko Suomessa riittävä määrä myyntiin suuntautuneita professuureja.
Myyntityön arvostusta tulee nostaa. Suomalaiset ovat monessa asiassa huipputekijöitä, mutta markkinointi- ja myyntitaitomme tarvitsevat positiivista ravistelua. Pelkillä keksinnöillä emme pärjää, vaan meidän tulee lähteä Suomen rajojen ulkopuolelle tekemään raakaa myyntityötä yhä enemmän. Ja se tulee tehdä uudella asenteella. Menestystä ei tehdä maailmalla vaatimattomuudella, vaan ylpeydellä omista tuotteista ja palveluista.
Lauslahti ja Kiuru ovat jättäneet aihetta koskevan kirjallisen kysymyksen 15.11.2013:
Pauli Kiuru, kansanedustaja, FM, MBA
Sanna Lauslahti, kansanedustaja, KTM, HTT
==================================
KIRJALLINEN KYSYMYS
Myyntiosaamisen vahvistaminen
Eduskunnan puhemiehelle
Suomi on täynnä tuotteita, palveluita, patentteja ja uusia ideoita. Monet näistä eivät ole kaupallisesti saanet tuulta purjeisiin, koska niitä ei osata myydä. Käytämme rahaa ja resursseja tutkimukseen ja tuotekehitykseen, mutta kaupallistamisvaiheeseen pääseminen jää monesti saavuttamatta. Lisäksi markkinoilla teknisesti paras tuote ei läheskään aina voita, ellei sitä osata myydä oikeille kohderyhmille.
Myyntityö synnyttää työpaikat. Myyntityö tulee nostaa nykyistä vahvemmin osaksi tulevaisuutemme menestystä. Tuotekehitys ei johda menestykseen, jos saman katon alla ei ole vahvaa markkinointi- ja myyntiosaamista. Samoin menestyksen rakentamisessa asiakaslähtöinen palvelutuotteistamisosaaminen sekä verkon hyödyntäminen myynnissä ja markkinoinnissa ovat avainasemassa.
Suomessa tulee varmistaa riittävä myyntiosaaminen. Vientimarkkinoita avattaessa tulee olla omat vientimyyjänsä, jotka jaksavat kiertää maailmalla myymässä yrityksen tuotteita ja palveluita. Suomessa suomalainen tuote pärjää kilpailussa ulkomaista tuotetta vastaan, jos se osataan myydä. Tarvitaan myyjiä, jotka osaavat luoda globaaleja verkostoja ja liikkua verkostoissa. Myyntiosaamisen on unohdettu innovointi-innossa. Kuvaavaa on, että yliopistoissamme myyntiin suuntautuneita professuureja tai ohjelmia on vain muutama. Korkeakouluissamme myyntiin liittyvän koulutuksen painopistettä kannattaisi siirtää nykyistä vahvemmin vientimyyntiin ja ulkomaankauppaan suuntautuviin sisältöihin.
Jotta saamme loistavat tuotteemme ja palvelumme kaupaksi, tulee käynnistää kansallinen kartoitus siitä, millaista myyntiosaamista tullaan tarvitsemaan. Kartoituksessa tulee benchmarkata myynnin koulutus kansainvälisesti. Samalla tulee arvioida, miten myyntitaito- ja yrittäjävalmiuksia vahvistetaan jo peruskoulusta lähtien. Myyntitaidot ovat pitkälti perustaitoja eli ihmisten välistä kommunikointia, esiintymistaitoa ja ymmärrystä toisten ihmisten tarpeista sekä kielitaitoa. Korkea-asteella tarvitaan kielitaidon vahvistamista ja monipuolistamista, eri maiden kulttuurien ja yhteiskunnan ymmärryksen lisäämistä, palveluosaamista, ulkomaankauppaosaamista sekä B-to-B -kaupan hallintaa. Kokonaisuudessaan on eri koulutusasteilla tarpeen arvioida koulutussisältöjä ja tarjontaa.
Myyntityön arvostusta tulee nostaa. Olemme monessa asiassa huipputekijöitä, mutta markkinointi- ja myyntitaitomme tarvitsevat positiivista ravistelua. Monella toimialalla myyjä on se henkilö, joka tuo viime kädessä tulovirran yritykselle, loppusilauksen yrityksen menestyspolulla.
Pelkillä innovaatioilla Suomi ei pärjää, vaan meidän tulee lähteä Suomen rajojen ulkopuolelle tekemään raakaa myyntityötä yhä enemmän. Ja se tulee tehdä uudella asenteella. Menestystä ei tehdä maailmalla vaatimattomuudella, vaan ylpeydellä omista tuotteista ja palveluista.
Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitämme asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:
Millä toimenpiteillä hallitus aikoo vahvistaa suomalaista myyntiosaamista?
Helsingissä 14 päivänä marraskuuta 2013
Sanna Lauslahti /kok
Pauli Kiuru /kok