Ministeriltä tukea: Kirjallinen kysymys alkoholin palauttamisesta putka-asiakkaille
15.11.2012
Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonin mukaan hallitus on sitoutunut tehostamaan alkoholihaittoja vähentäviä toimia. Alkoholilaki uudistetaan hallituskauden aikana ja esiin nostamani ongelma huomioidaan uudistustyössä.
Vastauksessaan ministeri kirjoittaa, että ”alkoholilain kokonaisuudistuksen yhteydessä arvioidaan, voitaisiinko pois otetut alkoholijuomat joillakin edellytyksillä hävittää tai ainakin varmistaa, että säilöstä pois otetut henkilöt eivät niitä saisi välittömästi nautittavaksi.”
Ministerin vastaus on oikeansuuntainen ja lupauksia antava.
KIRJALLINEN KYSYMYS
Alkoholin palauttaminen putka-asiakkaille
Eduskunnan puhemiehelle
Poliisilla on riittävät oikeudelliset keinot poliisilain, alkoholilain sekä järjestyslain perusteilla puuttua alkoholin häiritsevään käyttöön, mutta päihtymyksen vuoksi kiinniotetun hallussa olevan alkoholin säilyttäminen ja palauttaminen on koettu ongelmalliseksi. Seuraavassa on lainkohtia, jotka säätelevät asiaa.
Poliisilain mukaan ”poliisimiehellä on oikeus ottaa häiritsijä kiinni ja pitää tämä säilössä. Kiinni otettua saa pitää säilössä vain niin kauan kuin on todennäköistä, että häiriö toistuu, kuitenkin enintään 12 tuntia kiinniottamisesta.”
Alkoholilain mukaan ”poliisi voi ottaa pois ja hävittää henkilön hallussa olevan avatussa tai avoimessa astiassa olevan alkoholijuoman, jota hänellä tämän lain tai sen nojalla annetun säännöksen mukaan muutoin on oikeus pitää hallussaan, jos asianomainen nauttii sitä 58 §:n 1 momentin vastaisesti tai julkisella paikalla 58 §:n 2 momentin vastaisesti.”
Nauttimiskiellot 58 §: ”Alkoholijuoman nauttiminen on kielletty, jollei tämän lain muista säännöksistä muuta johdu:
1) alkoholijuomien vähittäismyyntipaikassa sekä muussa avoimessa kauppaliikkeessä;
2) ravitsemisliikkeessä ja muussa paikassa, jossa yleisölle maksusta pidetään saatavana ruokaa tai virvokkeita; sekä
3) huoneistossa tai muussa paikassa, johon on järjestetty julkinen tilaisuus.
Poliisi voi, milloin yleinen järjestyksen ylläpitäminen niin vaatii, kieltää alkoholijuomien nauttimisen julkisella paikalla.”
Järjestyslain mukaan ” päihdyttävän aineen nauttiminen on kiellettyä yleisellä paikalla taajamassa, rajavartiolaissa tarkoitetulla rajanylityspaikalla ja julkisessa liikenteessä olevassa kulkuneuvossa. Mitä 1 momentissa säädetään, ei koske erityisen luvan tai ilmoituksen mukaista anniskelualuetta taikka yksityisessä käytössä olevan kulkuneuvon sisätilaa. Se ei liioin koske alkoholijuoman nauttimista puistossa tai muulla siihen verrattavalla yleisellä paikalla siten, että nauttiminen sekä siihen liittyvä oleskelu ja käyttäytyminen ei estä tai kohtuuttomasti vaikeuta muiden oikeutta käyttää paikkaa varsinaiseen tarkoitukseensa.”
Poliisi on kuitenkin kokenut turhauttavaksi vuonna 2009 säädetyn valtioneuvoston asetuksen, jonka mukaan häiritsijöille on palautettava juomatta jäänyt alkoholi putkareissun jälkeen. Tämän on katsottu nopeuttavan samojen henkilöiden aiheuttamien ongelmien uusiutumista.
Asetuksen mukaan (asetus alkoholijuomista ja väkiviinasta 31 §) ”juopuneelta kiinni otettaessa pois otettu alkoholijuoma tai muu alkoholipitoinen aine on säilytettävä poliisin hallussa. Juomat tai aineet saadaan antaa kiinniotetulle ja säilössä pidetylle vasta, kun hän ei enää ole alkoholin vaikutuksen alainen. Jollei juomia tai aineita noudeta kahden viikon kuluessa niiden poisottamisesta, ne on todisteellisesti hävitettävä.”
Juomattomaan alkoholiin liittyy myös säilytysongelma. Siteeraan kenttätyötä tehnyttä poliisia: ”Miten ajatellaan käytännössä toteutettavan tilanne, jossa putkalle tuodaan 50 - 100 päihtynyttä illan aikana ja jokaisella on kuppi tai avattu tölkki matkassa? Riviinkö ne laitetaan haisemaan ja aamulla tai vasta kahden viikon päästä jaetaan asiakkaille takaisin?”
Asetusta voidaan pitää edellä mainittujen lakien hengen ja yleisen oikeustajun vastaisena mahdollistaessaan yleisen rauhattomuuden toistumisen. Häiriöitä, ylimääräistä työtä ja kustannuksia yhteiskunnalle aiheuttaneille putka-asiakkaille ei ole perusteltua palauttaa avattuja alkoholijuomia putkareissun päätteeksi. Käytäntö edistää juomisen jatkamista lisäten tai ainakin nopeuttaen järjestyshäiriöiden uusiutumista.
Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitämme asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:
Mihin toimenpiteisiin hallitus ja asianomainen ministeriö aikovat ryhtyä asetuksen aiheuttamien ongelmien poistamiseksi mahdollistamalla poliisille putka-asiakkaiden avattujen alkoholijuominen hävittämisen?
Helsingissä 16 päivänä lokakuuta 2012
Pauli Kiuru /kok
Kari Tolvanen /kok
Kalle Jokinen /kok
Pertti Hemmilä /kok
Markku Mäntymaa /kok
Tom Packalén /ps
Reijo Hongisto /ps
Ismo Soukola /ps
Harri Jaskari /kok
Mikko Alatalo /kesk
Martti Mölsä /ps
Hanna Tainio /sd
Leena Rauhala /kd
Arto Satonen /kok
Sofia Vikman /kok
JA MINISTERIN VASTAUS:
Eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ssä mainitussa tarkoituksessa Te, Herra puhemies, olette toimittanut asianomaisen ministerin vastattavaksi kansanedustaja Pauli Kiurun /kok ym. näin kuuluvan kirjallisen kysymyksen KK 786/2012 vp:
Mihin toimenpiteisiin hallitus ja asianomainen ministeriö aikovat ryhtyä asetuksen aiheuttamien ongelmien poistamiseksi mahdollistamalla poliisille putka-asiakkaiden avattujen alkoholijuomien hävittämisen?
Vastauksena kysymykseen esitän seuraavaa:
Kysymyksen johdannossa mainittu alkoholijuomista ja väkiviinasta annetun asetuksen 31 §:n säännös säädettiin alkoholirikoksia koskevan kokonaisuudistuksen yhteydessä vuonna 2009. Tämä asetusteksti samoin kuin asiaa koskeva alkoholilain 60 §:n 5 momentti olivat asiallisesti samansisältöisiä jo ennen uudistusta.
Alkoholilainsäädännön periaatteena on ollut, että henkilöltä pois otetut alkoholijuomat voidaan hävittää laissa säädetyin edellytyksin silloin, jos henkilö on rikkonut alkoholijuoman nauttimista tai alkoholijuoman hallussapidon ikärajaa koskevaa säännöstä. Päihtymystä ei ole missään lainsäädännössä kielletty eli henkilö ei itsessään riko mitään lakia, vaikka hänet otettaisiin säilöön. Tämän vuoksi hänen hallustaan pois otettuja alkoholijuomia ei ole säädetty hävitettäväksi, vaan palautettavaksi omistajalleen.
Vastaava periaate on voimassa myös muun omaisuuden suhteen. Päihtyneiden käsittelystä annetun lain (461/1973) 8 §:n mukaan säilöönotetulta on säilössäpidon ajaksi otettava pois esimerkiksi kaikki esineet, joilla hän saattaa vahingoittaa itseään tai muita. Säännöksen mukaan esineet on annettava takaisin hänelle hänen päästessään säilöstä, jollei muuta menettelyä ole erikseen säädetty.
Hallitus on hallitusohjelmansa mukaisesti sitoutunut tehostamaan alkoholihaittoja vähentäviä toimia. Hallituksen toimet perustuvat hallitusohjelman mukaan alkoholin saatavuuden ja hinnan sääntelyyn sekä terveellisten elintapojen edistämiseen. Alkoholilaki uudistetaan hallituskauden aikana kokonaan näiden periaatteiden mukaisesti.
Sosiaali- ja terveysministeriö on tietoinen siitä, että alkoholijuomien välitön palauttaminen säilöstä päästetylle henkilölle ei edistä terveellisiä elintapoja. Alkoholilain kokonaisuudistuksen yhteydessä arvioidaan, voitaisiinko pois otetut alkoholijuomat joillakin edellytyksillä hävittää tai ainakin varmistaa, että säilöstä pois otetut henkilöt eivät niitä saisi välittömästi nautittavaksi.
Helsingissä 7 päivänä marraskuuta 2012
Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson