Ministeri Rehulan vastaus kirjalliseen kysymykseen Itsehallintoalueiden läpinäkyvyys ja sote-ostolaskut avoimiksi verkossa

19.11.2015

KIRJALLINEN KYSYMYS

                   Itsehallintoalueiden läpinäkyvyys ja sote-ostolaskut avoimiksi verkossa

Eduskunnan puhemiehelle

Sote-uudistukseen liittyvä valinnanvapaus sekä yksityisten ja yhdistysten toimiminen palvelujen tuottajina tulisi olla avoimesti seurattavissa. Uusilla itsehallintoalueilla toiminnan tulee olla läpinäkyvää ja avointa.  Yhtenäinen kustannuslaskentamalli, tuotteistus vaikuttavuusmittareineen ja läpinäkyvyyden lisääminen ostolaskutuksessa lisäävät avoimuutta.

Sote – uudistuksen myötä miljardien eurojen käsittely ja maksaminen siirtyvät kunnilta ja kuntayhtymiltä perustettaville itsehallintoalueille. Julkisten ja julkisesti rahoitettujen yksityisten sote-palveluiden kustannustietojen tulee hallituksen linjauksen mukaan olla avoimina verkossa vertailun mahdollistamiseksi.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Tuleeko Sote-järjestämislakiin velvoite ostolaskutuksen avaamiseen verkossa tavoitteena avoimuuden ja läpinäkyvyyden lisääminen palveluiden hinnoittelussa?

Helsingissä 19.11.2015

Pauli Kiuru /kok

Sanna Lauslahti /kok

Vastaus kirjalliseen kysymykseen KKV 318/2015 vp

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ssä mainitussa tarkoituksessa Te, Arvoisa puhemies, olette toimittanut asianomaisen ministerin vastattavaksi kansanedustaja Pauli Kiuru /kok näinkuuluvan kirjallisen kysymyksen KK 318/2015 vp:

Tuleeko sote-järjestämislakiin velvoite ostolaskutuksen avaamisesta verkossa tavoitteenaavoimuuden ja läpinäkyvyyden lisääminen palveluiden hinnoittelussa?

Vastauksena kysymykseen esitän seuraavaa:

Hallitus on 7.11. tekemässään linjauksessa sopinut, että sosiaali- ja terveydenhuollon tuotannon monipuolisuutta laajennetaan. Itsehallintoalue tuottaa tarvittavat palvelut itse tai voi käyttää yksityisen tai kolmannen sektorin palveluita. Uudistuksen jatkovalmistelussa huolehditaan julkisen palvelulupauksen piiriin kuuluvien julkisesti ja yksityisesti tuotettujen palveluiden kustannusten, kustannustehokkuuden, laadun ja vaikuttavuuden vertailtavuudesta eri palvelutuottajien kesken. Hallitus myös linjasi, että julkisten ja julkisesti rahoitettujen yksityisten sote-palveluiden laatu ja kustannustietojen tulee olla julkisia avoimen vertailun mahdollistamiseksi. Itsehallintoalueen tulee ennen palveluiden tuottamista itse vertailla oman palvelutuotannon tehokkuutta ja mahdollisuuksia hyödyntää yksityisen ja kolmannen sektorin tuotantoa sekä mahdollisuuksia järjestää palvelutuotanto yhteistyössä muiden itsehallintoalueiden kanssa.

Lainvalmistelussa ja sote-uudistuksen alueellisessa toteutuksessa huolehditaan hallituksen linjausten mukaisesti kilpailun toimivuudesta ja monipuolisesta sote-palveluiden tarjonnasta. Kuluttaja- ja kilpailuvirasto valvoo kilpailun toteutumista sote-palveluiden markkinoilla ja sen osana myös PK-yritysten toimintamahdollisuuksia.

Valmistelussa luodaan menettelyt ja edellytykset, joilla turvataan uusien toimijoiden sekä pienten ja keskisuurten yritysten mahdollisuudet tarjota palveluita. Itsehallintoalueiden tulee ottaa tuotantoa järjestäessään huomioon alueelliset erityisolosuhteet ja siinä nykyisin toimivaksi osoittautuneet, integroituja palveluita tarjoavat toimintamallit ja -yksiköt. Tavoitteena on hyödyntää kilpailun antamia mahdollisuuksia siltä osin kuin sosiaali- ja terveydenhuollon tuotannossa on edellytyksiä eri palveluntarjoajien kilpailulle.

Osana uudistusta säädetään valinnanvapauslainsäädäntö, joka mahdollistaa, että käyttäjä valitsee itse palveluiden julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin tuottajan. Valinnanvapaus toteutetaan pääsääntönä perustasolla ja soveltuvin osin erikoistason sote-palveluissa. Sosiaali- ja terveydenhuollon monikanavaisen rahoituksen yksinkertaistamisen ja valinnanvapauden laajentamisen valmistelu on aloitettu marraskuussa 2015. Tulevan valinnanvapausmallin tavoitteena on vahvistaa erityisesti perustason palveluita ja turvata nopea hoitoon pääsy sekä tukea yksilöiden valinnan mahdollisuuksia palveluiden yhtenäisillä laatukriteereillä ja valintaa tukevalla julkisella tiedolla.

Hallituksen linjausten toteuttaminen edellyttää yhtenäistä ja vertailukelpoista talous-, kustannus ja vaikuttavuustietoa ja mittareita, jotka ovat julkisesti saatavissa kaikille. Kerättävät ja julkaistavat tiedot ja mittarit ovat sekä johtamisen väline että asiakkaiden valinnanvapauden mahdollistaja. Tietopohjaa ja mittareita koskeva valmistelu on aloitettu ja sen edetessä selvitetään minkälaisia säädösmuutoksia tarvitaan.

Helsingissä 9.12.2015

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula