Mielipide: Valkeakosken Sanomat 21.5.2013: Loma-asuntomessut Valkeakoskelle
21.5.2013
Loma-asuntomessut Valkeakoskelle
Valkeakosken Sanomat kirjoitti pääkirjoituksessaan tiistaina 14. toukokuuta tonttikaupan hiipumisesta. Aihe on tärkeä ja pääkirjoituksen arvoinen. Ehdotettu tonttihintojen alentaminen olisi kuitenkin harkitsematon ratkaisu.
Hinta on vain yksi tekijä, jolla myyntiin voidaan vaikuttaa. Valkeakosken tonttihinnat ovat kilpailukykyisiä Tampereen kehyskuntiin verrattuna. Alennuskampanja kohtelisi myös epäreilusti edellisinä vuosina tonttinsa ostaneita.
Sen sijaan tonttien hintojen korotusta olisi viime syksynä pitänyt loiventaa esitetystä 7 prosentista. Valtuusto päättää vuosittain tonttien myyntihinnoittelusta. Syksyllä 2012 korotukseksi esitettiin ja äänestyksen jälkeen hyväksyttiin 7 prosenttia sekä hallituksessa että valtuustossa. Korotus olisi nykyisessä taloudellisessa tilanteessa voinut olla maltillisempi.
Tonttimyynnin ja koko kaupungin kehityksen kannalta markkinointiajatuksia kannattaa hakea ennakkoluulottomasti eri tahoilta. Esimerkiksi asuntomessujen idea syntyi Valkeakosken kauppakamariosastossa. Loma-asuntomessujen saaminen Valkeakoskelle voisi olla seuraavaa iso tavoite.
Kaupunginvaltuustossa jätettiin viime huhtikuussa aloite, jossa esitettiin kaupunginhallituksen alaisen markkinointiyksikön lopettamista nykyisessä laajuudessaan ja jäljelle jäävien tehtävien siirtämistä yritysasiamiehelle.
Tehtävien organisointia on aika ajoin hyvä tarkastella, mutta markkinoinnin ja viestinnän alasajo olisi väärä päätös. Asioita on syytä tarkastella useamman vuoden ja vuosikymmenen perspektiivillä.
Valkeakosken väkiluku kääntyi laskuun 1980-luvun puolivälissä. 1980 Valkeakoskella asui 22 800 henkilöä, mutta 2001 enää 20 400. Pitkän aikavälin ennusteen mukaan kaupunki oli taantumassa 17 000 asukkaan yhteisöksi.
Ilman aktiivista kaavoitusta, markkinointia ja asuntomessuja väestökäännettä ei olisi tapahtunut viime vuosikymmenellä. Valkeakosken väkiluku on viimeisimmän tiedon mukaan 21 179. Citymarketin ja monen muun rakennushankkeen aloittaminen ei olisi toteutunut taantuvassa väestökehityksessä.
Sote-järjestelyjen tuloksena alle 20 000 asukkaan kunnilla ei ole jatkossa oikeutta järjestää itse sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujaan. Ilman aikaisempaa aktiivista otettaan Valkeakoski olisi alittanut väkilukurajan ja joutunut tulevissa sote- ja kuntajärjestelyissä heikompaan neuvotteluasemaan.
Pauli Kiuru (kok)
Kansanedustaja, valtuutettu