MIELIPIDE: Ensikertalainen voi olla vain kerran - Arkijärki sanoo, että jos joutuu vankilaan toistamiseen, ei ole siellä ensimmäistä kertaa (Aamulehti 20.6.2024)

20.6.2024


Eduskunnan käsittelyssä on Orpon hallituksen lakimuutos, jolla ehdonalaista vapauttamista koskevaa sääntelyä ankaroitettaisiin. Ensikertalaisuus mahdollistaa nopeamman pääsyn vankeudesta ehdonalaisuuteen eli käytännössä pois vankeudesta. Ehdonalaiseen vapauttamisen järjestelmää muutetaan siten, että henkilö voi olla ensikertalainen lain edessä vain kerran elämässään. Tämä on arkijärjelläkin ymmärrettävää ja myös hyvää suomen kieltä.

Nykylainsäädännön mukaan rikollinen katsotaan kuitenkin ensikertalaiseksi, jos hän on käyttäytynyt viisi vuotta moitteettomasti edellisestä vankeusrangaistuksesta vapauduttuaan. Tätä voisi kutsua perusteettomaksi alennukseksi, joka näyttäytyy uhrille rikoksen vähättelynä. Muutenkin uhrien asema on usein keskustelussa jäänyt liian vähälle huomiolle suhteessa rikolliseen.

Jos henkilö on jo tehnyt jonkun asian kerran aikaisemmin elämässään, niin seuraava kerta ei voi loogisesti ajateltuna olla samalle henkilölle toistamiseen ensimmäinen kerta. Kysymys on saman asian tekemisestä toisen tai kolmannen kerran, vaikka välissä olisi ollut viisi vuotta. Esimerkiksi ihminen voi juosta ensimmäisen maratoninsa vain kerran elämässään. Seuraa koitos on jo toinen kerta ja sitä seuraava kolmas riippumatta suoritusten välisestä ajasta.

Rikosoikeusjärjestelmässä pidetään hyväksyttävänä, että ensikertalainen vanki vapautuu suoritettuaan lyhyemmän osan vankeusrangaistuksestaan kuin useamman kerran vankeusrangaistusta suorittanut. Tämä on ymmärrettävää ja perusteltua jatkossakin. Ihmiselle täytyy antaa mahdollisuus oppia virheistään. Rikosten uusiminen on tutkimusten mukaan tavallisinta vuoden sisällä vankilasta vapautumisesta, minkä jälkeen uusiminen vähenee merkittävästi. Perusteet lakimuutokselle ovat kestävät. Jatkossa sama henkilö ei voi olla toistamiseen ensikertalainen, vaikka välissä olisi ollut viisi vuotta.
 

Pauli Kiuru (kok.)
Kansanedustaja