Koulutusviennistä vientituote – laki estää kehittämisen
28.8.2014
Valkeakosken Sanomat on käsitellyt Hämeen ammattikorkeakoulua ja koulutusvientiä. Aihe on ajankohtainen ja tärkeä. Suomen vienti on taantunut. Kaikki uudet mahdollisuudet on hyödynnettävä taloutemme, työpaikkojemme ja hyvinvointipalvelujemme turvaamiseksi. Koulutusviennin kehittäminen on yksi mahdollisuus, joka on kuitenkin valitettavasti törmännyt lainsäädännöllisiin esteisiin.
Lain mukaan nykyisin ei ole mahdollista periä lukukausimaksuja yksittäisiltä ulkomaisilta opiskelijoilta. Ryhmille räätälöity koulutusmyynti on kuitenkin sallittua, ja sitä HAMK on kiitettävästi pyrkinyt hyödyntämään. On käsittämätöntä, että suomalaista koulutusosaamista ei saa tuotteistaa ja myydä EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tuleville yksittäisille opiskelijoille.
Osan korjaamiseksi jätettiin joulukuussa 2012 lakialoite, jonka on allekirjoittanut lisäksemme 115 kansanedustajaa. Aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja oli Arto Satonen. Aloite ei ole kuitenkaan edennyt, koska asia ei ole hallitusohjelmassa ja etenkin vihreät vastustavat koulutusmyynnin kehittämistä. Hallitusohjelman ulkopuolelta tulevat lakiesitykset tarvitsevat tuekseen kaikkien hallituspuolueiden tuen. Jatkossa hallitusohjelmien kirjaukset tulee jättää joustavimmiksi, jotta nopeisiin talouden muutoksiin voidaan reagoida.
Vuonna 2009 oman maansa ulkopuolisissa korkeakouluissa opiskeli 3,7 miljoonaa nuorta. Pääosin koulutus on maksullista. Markkinat kasvavat edelleen. Lainsäädännöllämme olemme estäneet oman vahvuutemme hyödyntämisen suomalaisen yhteiskunnan hyväksi. Suomalaisten opiskelijoiden asemaan esittämämme lakimuutos ei vaikuttaisi heikentävästi, sillä heille koulutus jatkuisi maksuttomana myös tulevaisuudessa.
Koulutusmyynti parantaisi koulutustarjontaamme, sillä myytävän palvelun kilpailukyvyn varmistamiseksi lisääntyvää huomiota olisi kiinnitettävä tutkintojen ajantasaisuuteen, opetusmenetelmiin ja ryhmäkokoihin. Myynnistä saatavat tulot parantaisivat korkeakoulujen taloudellisia edellytyksiä tutkimukseen ja koulutukseen. Yliopistojen ja korkeakoulujen rahoitus on syksyn talousarviokäsittelyssä erityisen ajankohtainen.
Pauli Kiuru
Arto Satonen
Julkaistu Valkeakosken Sanomissa 28.8.2014