Kolumni: Suur-Tampere 2.1.2013: Urheilua ja alkoholia

4.1.2013

Urheilun ja kuntoilun saralla tapahtuu. Huippu-urheilun muutostyöryhmän loppuraportti julkaistuun joulukuun alussa. Suomalaisen huippu-urheilun muutoksen keskiöön on nyt nostettu urheilija. Tavoitteena on kansainvälisen tason menestys ja urheilun mahdollistaminen uravalintana entistä useammalle.

Urheilijakeskeisen ajattelutavan lisäksi tarvitsemme entistä enemmän lajien välistä yhteistyötä. Osaamisresursseja jää paljon käyttämättä, kun avointa vuorovaikutusta eri lajien, urheilijoiden ja valmentajien kesken on liian vähän. Tämä on asennekysymys.

Asennetekijöiden lisäksi on tarkasteltava organisointia. Suomalaisen liikunnan ja urheilun yhdistävänä voimana ja suunnannäyttäjänä toimii jatkossa Valo eli Valtakunnallinen liikunta- ja urheiluorganisaatio ry. Ensi vuoden alussa työnsä aloittaa myös Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö.

Osaamisen rinnalla tarvitaan taloudellisia ja olosuhteisiin liittyviä resursseja. Jarmo Hast ui kangasalan uimahallissa 12. joulukuuta 42 km 195 m aikaan 11 tuntia 43 minuuttia. Tapahtuma oli järjestetty varainkeruumielessä, jotta Jarmo saisi harjoitella talven Australiassa päälajiaan triathlonia. Leirirahoitus on tiukassa ja ponnistus sen eteen äärimmäinen.

Suomalainen nuoriso polarisoituu monella tavalla. Osalle liikunta on keskeinen osa elämää, toisille ei. Arkiliikunnan vähentyminen lisää ongelmia. Istuminen, liikkumattomuus ja tietokonetyö voivat aiheuttaa tulevaisuudessa ison laskun kansantaloudelle.

Terveyskeskuksen päivystykset täyttyvät päihtyneiden itselleen ja toisilleen aiheuttamista vamma-potilaista. Esimerkiksi kaikista pahoinpitelyrikoksista 60 prosenttia tehdään alkoholin vaikutuksen alaisina. Lasten huostaanotot lisääntyvät ja taustalla on usein alkoholin ongelmakäyttöä. Humalatörttöilijät aiheuttavat itselleen, läheisilleen ja yhteiskunnalle miljardien laskun väkivallan, liikenneonnettomuuksien ja rikosten kautta.

Alkoholin mielikuvamainontaan mietitään muutoksia. Tavoitteena on kiristää ainakin lapsiin ja nuoriin kohdistuvaa mainontaa. Esitys johtaisi toteutuessaan myös siihen, että markkinointi olisi kiellettyä julkisilla paikoilla. Tämä vaikuttaisi urheilusponsorointiin.Terveyden edistäminen urheilun ja liikunnan avulla on hankalasti yhdistettävissä alkoholimarkkinoinnin tavoitteisiin. Osa urheiluväestä pelkää tämän rahoituskanavan sulkeutumista.

Toisaalta on kysyttävä, mikä on urheilulajin arvoperustan kestävyys, jos se perustuu panimolta saatuun sponsorointiin. Formula 1 maailma ei kaatunut tupakkamarkkinoinnin kieltämiseen, vaikka niin peloteltiin.