Kirjallinen kysymys Valtionrautateiden rahtitoiminnasta

4.10.2013

Eduskunnan puhemiehelle

 

Kouvolassa 25.9.2013 järjestetyssä kansainvälisessä RAIL FORUM 2013 –seminaarissa käytiin ajankohtaista keskustelua raideliikenteen kehittymisestä. Venäläisen Oktober Railways RZD:n edustajan mukaan yli 40 prosenttia Venäjän rahdista kulkee raiteilla ja määrä kasvaa jatkuvasti. Suomessa rahtia siirtyy kiihtyvää tahtia raiteilta kumipyörille kustannussyistä.

VR on ilmoittanut keskittyvänsä palvelemaan vain täysiä junia lähettäviä ja vastaanottavia asiakkaita. Yksittäisen asiakkaan kuljetusten kannattavuusrajaksi on arvioitu 250 000 tonnia vuodessa. Tällaisella mittakaavalla palvelua on siis käytännössä tarjolla vain suurteollisuudelle. Pienten ja keskisuurten yritysten kannalta vaatimus koko junan täyttämisestä on kova. Kymmeniä tai jopa satojatuhansia tonneja vuodessa tuottavat ja kuljettavat merkittävät pk-yritykset eivät näin voi hyödyntää rautatiekuljetuksia kilpailukykyiseen hintaan. Juuri tällaiset yritykset kuitenkin työllistävät ja investoivat Suomessa. Myös hallitus pyrkii jatkuvasti kannustamaan yrityksiä kasvuun.

Kuulostaa kohtuuttomalta olettaa yritysten tuottavan ja lähettävän tuotteitaan VR:lle sopivan määrän mukaan. Sen sijaan huomio tulisi kiinnittää VR:n palveluiden rakenteen muuttamiseksi asiakaslähtöiseksi ja kysyntää vastaavaksi.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

 

Kuinka VR:n toiminnassa otetaan taloudellisten päämäärien maksimoinnin ohella huomioon suomalaisten yrittäjien ja Suomessa toimivien yritysten kilpailukyvyn tukeminen ja pitääkö ministeri Suomen rautateiden nykyistä kehitystä ja kilpailua Euroopan Unionin linjojen mukaisena?

 

Helsingissä 4 päivänä lokakuuta 2013


Pauli Kiuru /kok

 

~~~~~~~~~~

Eduskunnan työjärjestys, ote:

”Edustaja voi tehdä ministerin vastattavaksi kirjallisen kysymyksen tämän toimialaan kuuluvasta asiasta.

Vastaus kirjalliseen kysymykseen annetaan 21 päivän kuluessa siitä, kun kysymys toimitettiin valtioneuvostolle.”