KIRJALLINEN KYSYMYS MINISTERILLE: Liikkumisesteisten pysäköintitunnuksien väärinkäyttöön puuttuminen (28.1.2025)

27.1.2025

TIEDOTE

28.1.2025
Vapaa julkaistavaksi


Lisää kierroksia pysäköintikeskusteluun:  
-  Kansanedustaja Pauli Kiuru kysyy ministeriltä liikkumisesteisten pysäköintitunnuksien väärinkäytöstä


Pysäköinninvalvonta Tampereella on viime vuosina herättänyt runsaasti keskustelua. Liikkumisesteisten näkökulma Tampereella käytävään pysäköintikeskusteluun on syytä ottaa huomioon. Ongelma koskee myös muita Pirkanmaan kuntia ja toki myös koko Suomea.

Jätin eduskunnan kansliaan tiistaina (28.1.) eduskunnan työjärjestyksen mukaisen kirjallisen kysymyksen ministerille vastattavaksi koskien liikkumisesteisten pysäköintitunnuksien virheellistä käyttöä. Todennäköisesti kysymys tulee oikeusministeri Leena Meren vastattavaksi.

Liikkumisesteisille henkilöille varattuja autopaikkoja on vähän. Ongelmaa pahentaa, että niille pysäköidään autoja ilman asianmukaista pysäköintitunnusta. Osa tunnuksista on myös väärennettyjä. Liikkumisesteisten pysäköintipaikkojen väärinkäyttö on käytännössä aina tietoista välinpitämättömyyttä, joka vaikeuttaa liikkumisesteisten mahdollisuuksia pärjätä arjessaan.

On myös ilmeistä, että viranomaisten mahdollisuudet tunnuksien oikeellisuuden tarkistamiseen ovat rajalliset. Tämä puolestaan rohkaisee pysäköintitunnuksien oikeudettomaan käyttöön tai jopa väärentämiseen.

Kunnallisilla pysäköinninvalvonnoilla ei ole laissa säädettyä toimivaltaa väärinkäytetyn, vanhentuneen tai väärennetyn pysäköintitunnuksen pois ottamiseen.

Kiitän asiasta saamani kansalaispalautetta, joka toimi herätteenä kirjallisen kysymykseni teolle. Samalla annan kiitokseni Invalidiliitto ry:lle, jolta olen saanut asiasta tärkeää taustatietoa. 

Kysymykseni ministerille ovat tiivistetysti:

-    Oletteko ministerinä tietoinen liikkumisesteisten pysäköintitunnuksien väärinkäytöstä?
-    Miten tunnuksien käytön valvontaa voitaisiin tehostaa? 
-    Onko harkittu väärinkäytösten estämiseksi sähköiseen tunnukseen siirtymistä niiden henkilöiden osalta, joille sen käyttö on teknisesti mahdollista?

Invalidiliiton verkkosivuilta:

”Yhdenvertaista liikkumista edistävät liikkumisesteisen pysäköintitunnus sekä esteettömät autopaikat, jotka helpottavat vammaisen ihmisen siirtymistä autoon ja sieltä pois huomioiden mm. apuvälineiden tarvitseman tilan. Liikkumisesteisen pysäköintitunnuksen käytön osalta tarvitaan ohjeiden selkeyttämistä ja väärinkäytösten ehkäisemiseksi tiedottamista ja valvontaa. Yksityisen pysäköinninvalvonnan alaisuuteen siirtyy yhä enemmän pysäköintipaikkoja ja tämä heikentää liikkumisesteisen pysäköintitunnuksen merkitystä.”

Eduskunnan työjärjestyksen (27 §) mukaan: 

”Edustaja voi tehdä ministerin vastattavaksi kirjallisen kysymyksen tämän toimialaan kuuluvasta asiasta. Kysymys annetaan sisällöltään täsmällisenä puhemiehelle, joka toimittaa kysymyksen valtioneuvostolle. Kysymys voidaan tehdä myös valtiopäivien ollessa keskeytettyinä. Vastaus kirjalliseen kysymykseen annetaan 21 päivän kuluessa siitä, kun kysymys toimitettiin valtioneuvostolle.”

 

Koko kirjallinen kysymys:

 

KIRJALLINEN KYSYMYS

Liikkumisesteisten pysäköintitunnuksien väärinkäyttöön puuttuminen

Eduskunnan puhemiehelle
Tieliikennelain 39. §:ssä säädetään, että ajoneuvon saa liikkumisesteisen pysäköintitunnuksella pysäköidä liikennemerkillä osoitetusta kiellosta tai rajoituksesta huolimatta maksulliselle pysäköintipaikalle maksua suorittamatta.  

Lisäksi samassa pykälässä säädetään, että kyseisellä tunnuksella saa pysäköidä alueelle, jossa pysäköinti on kielletty tämän lain mukaisella liikennemerkillä C38 tai C39 sekä rajoitusta pidemmäksi ajaksi alueelle, jossa pysäköinnin enimmäisaikaa on rajoitettu.

Pysäköintitunnus on pysäköinnin ajaksi sijoitettava näkyvälle paikalle ajoneuvon tuulilasin sisäpuolelle siten, että se on ulkoapäin luettavissa.

Oikeuden liikkumisesteisen pysäköintitunnukseen arvioi lääkäri perustuen tieliikennelakiin, valtioneuvoston asetukseen vamman vaikeusasteesta ja siitä aiheutuvasta haitasta sekä Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin laatimiin ajoterveyden arviointiohjeisiin terveydenhuollon ammattilaisille.

Lähtökohtana on, että liikkumisesteisen pysäköintitunnus voidaan myöntää sellaiselle vaikeasti liikkumisesteiselle tai sellaisen vaikeasti liikkumisesteisen henkilön kuljettamista varten, jolla on näkövamma tai jonka vammasta aiheutuu haittaa liikuntakyvylle.

Liikkumisteisen pysäköintitunnuksen myöntää Liikenne- ja viestintävirasto Traficom perustuen luvanhakijan hakemukseen ja lääkärinlausuntoon.

Liikkumisesteisten henkilöiden esteettömiä autopaikkoja on vähän, ja niille pysäköidään autoja, joissa ei ole liikkumisesteisen pysäköintitunnusta. Toinen haaste on, että liikkumisesteisen pysäköintitunnusta voidaan käyttää väärin esimerkiksi siten, ettei luvanhaltija ole tosiasiallisesti kuljettajana eikä matkustajana kyseisessä autossa tai että tunnus on väärennetty.

Kunnallisilla pysäköinninvalvonnoilla ei ole laissa säädettyä toimivaltaa väärinkäytetyn, vanhentuneen tai väärennetyn pysäköintitunnuksen pois ottamiseen.

Esimerkiksi Invalidiliittoon tulee useita yhteydenottoja kuukaudessa erilaisista liikkumisesteisen pysäköintitunnuksen väärinkäyttöön liittyvistä epäillyistä tapauksista. Tunnuksien väärinkäyttö vaikeuttaa tai estää kokonaan liikkumisesteisen pysäköintitunnuksen haltijoiden mahdollisuuden esteettömään pysäköintiin.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

- Oletteko ministerinä tietoinen, että liikkumisesteisen pysäköintitunnuksia käytetään väärin,

- miten pysäköintitunnuksen käytön valvontaa voitaisiin tehostaa yleisillä alueilla ja

- onko harkittu väärinkäytösten estämiseksi sähköiseen tunnukseen siirtymistä niiden henkilöiden osalta, joille sen käyttö on teknisesti mahdollista?
 

Helsingissä 28.01.2025

Pauli Kiuru / kok