Kirjallinen kysymys ja ministerin vastaus."Onko terveydenhoitoviranomaisilla kokonaistilanne hallinnassa nopeasti muuttuvassa pakolaistilanteessa?"
21.10.2015
Eduskunnan puhemiehelle
Eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ssä mainitussa tarkoituksessa Te, Arvoisa puhemies, olette toimittanut asianomaisen ministerin vastattavaksi kansanedustaja Pauli Kiurun /kok ym. näin kuuluvan kirjallisen kysymyksen KK 192/2015 vp:
Millä toimilla hallitus turvaa pakolaisten terveystutkimuksen ja potilasrekisteröinnin hallinnan sekä mahdollisen tarttuvan taudin aiheuttaman ehkä mittavankin terveydenhuollon järjestämisen ja onko terveysviranomaisilla kokonaistilanne hallinnassa ilman, että on vaara mahdollisen tartuntataudin leviämisestä?
Vastauksena kysymykseen esitän seuraavaa:
Sosiaali- ja terveysministeriö vastaa tartuntatautien torjunnan yleisestä suunnittelusta, ohjauksesta ja valvonnasta sekä rokotusohjelmasta. Turvapaikanhakijoiden terveyspalvelujen järjestämisestä vastaavat sisäministeriön ja maahanmuuttoviraston alaiset vastaanottokeskukset valtion rahoituksella. Palvelujen järjestämisestä vastaa se vastaanottokeskus, jonka asukasrekisteriin henkilö on rekisteröity.
Käytännössä rekisteröinnissä käytetään syntymäajan lisäksi yksilökohtaista tunnistetta, joka on tarvittaessa yhdistettävissä sekä yksityisen että julkisen terveyspalvelujärjestelmän potilastietojärjestelmään. Rekisteröinti vie oman aikansa, ja on mahdollista, että turvapaikanhakija hakeutuu oma-aloitteisesti esimerkiksi sairaalan päivystyspoliklinikalle ennen kuin hän on saanut maahanmuuttoviraston henkilötunnisteen, tai oleskeluluvan yhteydessä myönnettävää tunnistetta. Näihin tilanteisiin haetaan parhaillaan ratkaisuja.
Ministeriö seuraa jatkuvasti tartuntatautitilanteen kehitystä ja tekee tartuntatauteihin liittyvääyhteistyötä tiiviisti muiden hallinnonalojen viranomaisten kanssa.Turvapaikanhakijoiden mahdolliset tarttuvat taudit todetaan joko vastaanottokeskuksessa, vastaanottokeskuksen käyttämällä yksityisellä terveysasemalla tai julkisella sektorilla. Terveydenhuollon ammattilaiset ovat lakisääteisesti velvoitettuja ilmoittamaan todetut tartuntataudit Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämään tartuntatautirekisteriin, myös yksityisellä sektorilla. Järjestelmä toimii erittäin hyvin.
Lisäksi THL on pyytänyt sairaanhoitopiirien tartuntataudeista vastaavia lääkäreitä raportoimaan säännöllisesti infektiotautien ilmaantumisesta ja mahdollisista yllättävistä havainnoista lisääntyneeseen maahanmuuttoon liittyen. Toistaiseksi ei ole havaintoja siitä, että turvapaikanhakijat olisivat lisänneet tartuntatautien esiintyvyyttä normaalitilanteesta.
Tutkittavien suuri määrä on joillakin paikkakunnilla aiheuttanut tilapäistä resurssipulaa, muttasairaanhoitopiirit voivat reagoida tähän ottamalla tarvittaessa käyttöön olemassa olevatvarautumissuunnitelmat ja toimia niiden mukaisesti.
Helsingissä 14.10.2015
Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula
KIRJALLINEN KYSYMYS
Pakolaisten terveystutkimuksen ja potilasrekisterin hallinta sekä mahdollisen tarttuvan taudin estäminen poikkeavissa olosuhteissa
Eduskunnan puhemiehelle
Tartuntatautilain mukaan kuntien on järjestettävä yleisiä pakollisia rokotuksia sellaisen tartuntataudin, joka voi saada aikaan huomattavaa vahinkoa väestön tai sen osan terveydelle, leviämisen estämiseksi taikka muusta terveydenhoidollisesti tärkeästä syystä.
Maahamme tulee arvioiden mukaan 50 000 turvapaikanhakijaa tänä vuonna. He tulevat maista, jossa esimerkiksi perusrokotuskattavuus on eri tasolla kuin Suomessa. Useiden maiden läpi kulkevan pakolaisen matka on riskialtis. Olosuhteet, joissa ihmiset asuvat ja liikkuvat pakomatkansa aikana ovat epäinhimilliset. Aliravitsemus, väsymys, stressi ja mahdolliset jo olemassa olevat sairaudet altistavat tautien puhkeamiselle. Tarttuvan taudin toteaminen ja mahdollinen leviäminen saattaa johtaa inhimilliseen kärsimykseen ja mittaviin terveydenhuollon toimenpiteisiin. Tilanteen hallintaa tulisi olla käytännön valmius pakolaisten sekä kantaväestön turvaamiseksi.
Tiedämme, että edellisellä kaudella hallituksen esitys paperittomien terveydenhuollosta ei edennyt. Tiedämme myös, että terveydenhuollon tietojärjestelmät eivät mahdollista näiden henkilöiden tunnistamista potilasrekistereistä.
Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:
Millä toimilla hallitus turvaa pakolaisten terveystutkimuksen ja potilasrekisteröinnin hallinnan sekä mahdollisen tarttuvan taudin aiheuttaman ehkä mittavankin terveydenhuollon järjestämisen?
Onko terveydenhoitoviranomaisilla kokonaistilanne hallinnassa ilman, että on vaaraa mahdollisten tartuntatautien leviämisestä?
Helsingissä 25.9.2015
Pauli Kiuru /kok
Ben Zyskowicz /kok
Kari Tolvanen /kok
Kalle Jokinen /kok
Markku Pakkanen /kesk
Susanna Koski /kok
Arja Juvonen /ps
Timo Heinonen /kok
Sofia Vikman /kok
Harry Harkimo /kok
Marja-Leena Talvitie /kok