Kirjallinen kysymys Avilon Fibres Oy:stä ja konkurssin jälkihoidosta
29.5.2013
Eduskunnan puhemiehelle
Hallituksen esityksessä eduskunnalle vuoden 2013 lisätalousarvioksi työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalalla osoitetaan 6,1 miljoonaa euroa viskoosituotantoa harjoittaneen Avilon Fibres Oy:n konkurssista aiheutuneen turvallisuusongelman poistamiseen.
Tarkoituksena on tehdaskiinteistössä sijaitsevan rikkihiilen varastoimisen, poiskuljettamisen, hävittämisen sekä muihin aineen vaarattomaksi tekemiseen liittyvien kustannusten maksaminen siltä osin, kuin kustannuksia ei voida kattaa konkurssipesän varoilla.
Keskustan tuntumassa oleva tehdaskiinteistö ja siellä oleva rikkihiili on todellinen turvallisuusriski. Tulipalo- ja räjähdysvaara on ilmeinen. On erinomainen asia, että asia on huomioitu lisätalousarvioesityksessä.
Varastoidun rikkihiilen poiskuljettaminen ja hävittäminen on ratkaisu aivan akuutimpaan ongelmaan. Jäljelle jäävä tehdaskiinteistö, saastunut maaperä sekä käytöstä poistettu kaatopaikka ovat seuraavia isoja kysymyksiä, jotka edellyttävät ratkaisuja. On epäselvää, miten vastuut niistä aiheutuneista kuluista jakautuvat eri toimijoiden kesken, joita voivat olla valtio, kunta, edelliset omistajat, konkurssipesä ja eläkesäätiö.
Lisätalousarviossa esitetty 6,1 miljoonaa euroa on vain murto-osa siitä, mitä valtio on eri lähteistä käsin sijoittanut konkurssiin menneen tehtaan uudelleenkäynnistämishankkeeseen. Avilon Fibres Oy:n konkurssi osoitti, että hyvää tarkoittava uudelleenkäynnistäminen ei onnistunut. Tukimiljoonia myönnettäessä on analysoitu huolellisesti liiketoimintasuunnitelma ja uuden yrityksen toimintaedellytykset. Siitä huolimatta hanke epäonnistui osin varmasti sellaisten tekijöiden vuoksi, joita oli mahdotonta ennakoida.
Konkurssiin menneiden tehtaiden uudelleenkäynnistäminen on yleisen elämänkokemuksen valossa erittäin haasteellista ja onnistumisen todennäköisyys on parhaimmillaankin vain tyydyttävä. Ilmiö ei koske vain Suomea, vaan havainto on globaali.
Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavat kysymykset:
Miten tehdaskiinteistön purkaminen, Kirjasniemen alueen saastuneen maaperän puhdistaminen ja käytöstä poistetun kaatopaikan hoito järjestetään jatkossa, ja mikä on valtion ja muiden toimijoiden rooli sekä maksuosuus tulevissa järjestelyissä?
Kuinka paljon valtio käytti yhteenlaskettuna eri lähteistä käsin rahaa Avilon Fibres Oy:n käynnistämishankkeeseen ja nyt lisätalousarvioesityksessä mainittuun rikkihiilen käsittelyyn?
Mitkä eri valtion lähteet osallistuivat rahoittamiseen?
Miten käynnistämishanke analysoidaan, tulokset julkaistaan ja kokemukset hyödynnetään mahdollisissa tulevissa vastaavissa konkurssi- ja uudelleenkäynnistämishankkeissa?
Miten Avilon Fibres Oy:n konkurssi vaikuttaa Säterin eläkesäätiön jäsenten eläkkeisiin ja miten jäsenille mahdollisesti kohdistuviin merkittäviin heikennyksiin voitaisiin löytää apua?
Helsingissä 29 päivänä toukokuuta 2013
Pauli Kiuru /kok
~~~~~~~~~~
Eduskunnan työjärjestys, ote:
”Edustaja voi tehdä ministerin vastattavaksi kirjallisen kysymyksen tämän toimialaan kuuluvasta asiasta.
Vastaus kirjalliseen kysymykseen annetaan 21 päivän kuluessa siitä, kun kysymys toimitettiin valtioneuvostolle.”