Kirjallinen kysymys 17.8.2015 Pohjavesialueilla toimivien jakeluasemien ympäristöluvat, ministeriön valvontaohjeistus sekä viranomaisyhteistyö ja ministeri Tiilikaisen vastaus kysymykseen 3.9.2015

17.8.2015

KIRJALLINEN KYSYMYS

 

Pohjavesialueilla toimivien jakeluasemien ympäristöluvat, ministeriön valvontaohjeistus sekä viranomaisyhteistyö

 

Eduskunnan puhemiehelle

 

Ympäristöministeriö julkaisi vuonna 2007 valvontaohjeen, joka on rajoittanut ympäristölupien myöntämistä pohjavesialueilla sijaitseville jakeluasemille. Seurauksena on ollut muun muassa taajamiin kaavoitettujen liikepaikkojen sulkemisia ja laillisen elinkeinotoiminnan lopettamisia.

Ympäristönsuojelulaki ei sisällä kieltoa sijoittaa toimintoja pohjavesialueille. KHO:n ratkaisukäytännön kautta on kuitenkin syntynyt tilanne, jossa viimeisen 5-10 vuoden aikana useat jakeluasemat ovat menettäneet ympäristölupansa. Usein tapahtuu niin, että kunnan ympäristölupaviranomainen myöntää luvan, mutta ELY-keskus valtion asiantuntijaviranomaisena valittaa siitä. Valituskierroksen jälkeen lopputuloksena on, ettei lupaa myönnetä, vaikka tarjolla olisi jakeluasematoiminnan parantamiseen modernein mahdollinen riskienhallintatekniikka ja rakentamisen laadunvarmistus.

Ympäristöluvan epäämiseen on päätösten mukaan syynä pohjaveden pilaantumisvaara. Tarjottujen riskienhallintamallien toimivuus pohjavesien suojelemiseksi ja pilaantumisen estämiseksi jätetään päätöksissä huomiotta, koska hallinnon ohjeistus tuntee lähes ainoana riskienhallintamallina toimintojen siirtämisen pois näiltä alueilta.

Pohjaveden suojelu on tärkeä tavoite. Syntynyt tilanne on kuitenkin kohtuuton, koska paras nykyaikainen suojaustekniikka estää tehokkaasti maaperän ja pohjaveden pilaantumisen. Silti ympäristölupaa ei varmuuden vuoksi myönnetä. Erikoista on, että jakeluasema, jossa aikaisemmin ei ollut riittävän tehokasta maaperän ja pohjaveden suojausta määrätään lopetettavaksi tilanteessa, jossa haluttaisiin asentaa parhaimmat mahdolliset suojaukset. Tilannetta on pidettävä myös hallintopäätöksissä noudatettavaksi tarkoitetun suhteellisuusperiaatteen vastaisena.  

Merkittävä osa jakeluasemista on yksittäisten omistajakauppiaiden hallitsemia ja operoimia. Toiminnanharjoittajan ovat olleet valmiita tekemään jopa noin 500 000 euron investointeja vanhojen asemiensa peruskunnostamiseen ja ympäristöturvallisuuden parantamiseen. Asemakauppiaan tekemä mittava investointi menee hukkaan, mikäli asema ei saakaan lupaa. Kohtuuttomien tilanteiden estämiseksi ELY-keskusten tulisikin noudattaa valitusten suhteen pidättyväistä linjaa, jos kunnan lupaviranomainen on jo myöntänyt ympäristöluvan.

ELY-keskusten tulisi lähinnä varmistaa, että lupamääräykset pilaantumisen estämiseksi ovat riittävät. Olisi myös paikallaan, että ELY-keskus ja toiminnanharjoittaja yhteisymmärryksessä varmistaisivat, sijaitseeko lupavelvollinen asema tärkeällä pohjavesialueella. On ilmennyt tapauksia, joissa pohjavesialueen rajaukset eivät ole riittävän tarkkoja puutteellisten tutkimustietojen vuoksi.

Hallitusohjelmaan on kirjattu seuraavat tavoitteet: ”Sujuvoitetaan lupa- ja valitusprosessit ja annetaan niitä koskeva palvelulupaus.” ja ”Viranomaisten keskinäisten valitusten määrä minimoidaan esimerkiksi ennakkoneuvottelumenettelyllä.”

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Onko ympäristöministeriön suunnitelmissa muuttaa vuonna 2007 annettua valvontaohjeistustaan jakeluasemista pohjavesialueilla (JAPO-ohjetta)?

Millä aikataululla ohjeistuksen muutos on tarkoitus toteuttaa?

Miten viranomaisyhteistyötä tulisi asiassa parantaa, jotta hallitusohjelman kirjaukset toteutuisivat?

 

Helsingissä 17.8.2015

Pauli Kiuru (kok)

 

Vastauksena kysymykseen esitän seuraavaa:

Ympäristöministeriöllä on tarkoitus tarkastella uudelleen pohjavesialueita koskevia ohjeita ja oppaita muun muassa pohjavesiin liittyvän lainsäädännön muutosten vuoksi. Myös elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten lausuntojen yhdenmukaistamista varten laadittu ympäristöministeriön ohje jakeluasemien edellytyksistä sijoittua pohjavesi-alueille, tullaan tarkastelemaan uudelleen tämän hallituskauden aikana. Tarkempaa aika-taulua ohjeen päivittämiselle ei vielä ole, mutta ohjeen päivittämisestä on jo alustavasti keskustelu öljy- ja biopolttoaineala ry:n kanssa. Ns. JAPO- ohjeen päivitys on tarpeen tehdä työryhmässä, jossa voidaan eri tahojen näkemykset sekä pohjaveden suojelutarpeet sovittaa yhteen. Ohjeiden päivittämisen tarkoitus on myös parantaa viranomaisten välistä yhteistyötä.

Ympäristöministeriö on pyrkinyt antamallaan ohjeella yhdenmukaistamaan tulkintaa säädösten soveltamisesta ja elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten lausuntoja jakeluasemien sijoittumisesta luokitelluille pohjavesialueelle. Tällä ohjeistuksella ja sen linjauksella on myös vastattu toimialan toivomukseen siitä, että elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset kohtelisivat toiminnanharjoittajia yhdenmukaisesti eri puolella Suomea.

Keskeinen pohjavesiensuojeluun liittyvä lainsäädäntö on ympäristönsuojelulaissa. Ympäristönsuojelulain nojalla on lisäksi vuonna 2010 annettu valtioneuvoston asetus nestemäisten polttoaineiden jakeluasemien ympäristönsuojeluvaatimuksista (444/2010), jota sovelletaan sekä luvanvaraisiin että rekisteröitäviin jakeluasemiin, joiden polttoainesäiliöiden kokonaistilavuus on vähintään 10 kuutiometriä.

Kunnan ympäristönsuojeluviranomainen rekisteröi jakeluaseman tietojärjestelmään tai myöntää toiminnalle ympäristöluvan. Pohjavesialueille sijoittuvien jakeluasemien osalta ei ole ollut mahdollista siirtyä suoraan edellä mainitun asetuksen (444/2010) mukaiseen ilmoitusmenettelyyn, vaan näiden jakeluasemien osalta vaaditaan ympäristölupa. Pohja-vesialueiden maaperä- ja pohjavesiolosuhteet sekä likaantumisherkkyys vaihtelee huomattavasti eri osissa maata, mutta myös paikallisesti ja jopa pohjavesialueen eri osilla. Lupamenettelyssä voidaan tapauskohtaisesti tarkastella alueen olosuhteita ja toiminnan edellytyksiä sijoittua alueelle sekä tarvittaessa antaa määräyksiä pohjaveden suojelutoimista ja tarkkailusta. Ympäristönsuojelulain mukainen lupa tarvitaan ympäristönsuojelulain 28 §:n mukaan myös edellä mainittuja jakeluasemia pienimille jakeluasemille (alle 10 kuutiometriä), jos ne sijoitetaan tärkeälle tai muulle vedenhankintakäyttöön soveltuvalle pohjavesialueelle ja toiminnasta voi aiheutua pohjaveden pilaantumisen vaaraa.

Pohjavesialueiden rajaamisesta ja luokittelusta säädetään nykyisin vesienhoidon ja merenhoidon järjestämisestä annetussa laissa. Lakimuutoksen, joka on tullut voimaan 1.2.2015, tavoitteena oli tehostaa pohjavesien suojelua ja parantaa eri toimijoiden oikeusturvaa sääntelyä täsmentämällä. Hallituksen esityksessä (HE101/2014) on arvioitu, että edellä mainittujen säädösten toimeenpanemiseksi ja pohjavesialueiden uudelleen tarkisteluun tarvitaan arviolta 8 miljoonaa euroa.

Pohjavesialueiden rajauksien tarkastuksia on tehty ympäristöhallinnon toimesta valtion talousarvion puitteissa. Edellä mainitun lakimuutoksen voimaan tultua on ympäristöministeriö myöntänyt erillisrahoitusta pohjavesialueiden tarkistuksia varten Lapin ELY -keskuksen alueella.

Pohjavesiin liittyvää viranomaisyhteistyötä tehdään kiinteästi jo nyt ympäristöministeriön-, maa- ja metsätalousministeriön sekä sosiaali- ja terveysministeriön välillä. Uudet pohjavesialueiden rajaukseen ja luokitteluun sekä suojelusuunnitelmien laatimiseen liittyvät säädökset korostavat ja vakiinnuttavat jo tehtävää viranomaisten ja muiden toimijoiden välistä yhteistyötä.

Helsingissä 3.9.2015

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen