Joulumessujen avajaiset 30.11.2013

2.12.2013

Arvoisa valtuuston puheenjohtaja, hyvät naiset ja herrat sekä matkalla oleva joulupukki

On hienoa nähdä teidät täällä tänään. Aistin ilmassa väreilevää jännitystä, odo­tusta ja tyytyväisyyttä. Joulumessuilla on Valkeakoskella pitkä perinne, ja nyt tämä perinne on elvytetty uuteen elämään. Valmistelujen eteen on tehty satoja tunteja työtä. Yhdessä tehty työ tuottaa tulosta – sen näkee ympärilleen katsomalla.

Mukana valmisteluissa on ollut Hämeen ammattikorkeakoulu, Valkeakosken am­matti- ja aikuisopisto sekä Tietotien lukio – sekä opiskelijoita että opettajia.

Campus-alueen kehittelyn yksi kantavista ideoista oli oppilaitosten välisen yh­teistyön mahdollistaminen. Joulumessujen valmistelussa tämä yhteistyö on konk­retisoitunut rakentavasti tavalla, josta hyötyvät myös kuntalaiset, kunta ja yrittäjät. Kiitos kaikille valmisteluissa mukana olleille – ja teitä on todellakin paljon. Pelkäs­tään opiskelijoita yhteenlaskettuna noin 220 henkilöä. Tekemänne työ on arvo­kasta.

Oppimistapoja on erilaisia: toiset oppivat helpoiten lukemalla, toiset kuuntelemalla. Osa sisäistää asiat kirjoittamalla, osa tekemällä. Kaikki tavat ovat hyväksyttäviä ja jokaisen on hyvä tuntea itselleen luonnikkain tapa. Messujärjestelyissä on tarvittu ja hyödynnetty varmasti kaikkia oppimistyylejä.  Uusien asioiden ja tilanteiden edessä jokainen joutuu venymään ja sopeutumaan muuttuviin tilanteisiin. Omat rajat voivat tulla väliaikaisesti vastaan – aina ei olla omalla mukavuusalu­eella.

Opiskelun ja harjoittelun idea on juuri siinä: löydä rajasi, etsi kysymykset, - hae vastaukset yksin tai yhdessä muiden kanssa - ja toimi käytettävissä olevan tiedon pohjalta pieniä ja isoja päätöksiä tehden.

Joulumessujen ja muiden vastaavien isojen hankkeiden valmistelussa jokainen joutuu uusiin ja yllättäviin tilanteisiin. On osattava organisoida, on delegoitava, on luotettava ja on itse oltava luottamuksen arvoinen. Aikapaineessa tunteet saatta­vat nousta ajoittain pintaan, mutta tunteiden hallinta ja toimivan yhteistyökyvyn säilyttäminen on myös tärkeä osa oppimistapahtumaa.

On sanottu, että 90 % maailman ongelmista on viestintäongelmia. Ulkoinen ja si­säinen viestintä ei ole helppoa. Hyvääkin tarkoittavat viestit käsitetään helposti väärin. Joskus saattaa olla jopa niin, että viestit ymmärretään väärin tahallaan.

Paljon riippuu tietysti organisaatiosta ja tavoitteesta. Jos tavoite on yhteinen ja sii­hen on sitouduttu, on myös viestintä helpompaa.

Messujärjestäjinä teillä on ollut yhteinen ja selkeä aikaan sidottu tavoite. Toisaalta haastetta on varmasti tuonut kansainvälisyys, koska mukana on 50 ulko­maista opiskelijaa.

Kulttuuri- ja kielierojen kanssa toimiminen opettaa sitä työelämää varten, joka yhä useammalla on arkipäivää nyt ja tulevaisuudessa. On oltava sosiaalista älyä ja suvaitsevaisuutta. On osattava ottaa toiset huomioon, löydettävä yhteiset etene­mistavat ja pidettävä tavoite kirkkaana.

Joulumessujen tuotosta lahjoitetaan 10 000 euroa syrjäytymisvaarassa olevien nuorten auttamiseen. Lahjoituskohteina ovat Mannerheimin Lastensuojeluliiton Valkeakosken yhdistys ja Tukikummit-säätiö. Tämä sopii oivalla tavalla jou­lun teemaan, mutta myös laajemmin hyvinvointiyhteiskunnasta ja sen tulevaisuu­desta käytävään keskusteluun. Ahneus ei ole hyve eikä yli varojensa eläminen ole sivistysvaltiolle rikkautta. Liian usein haetaan etuoikeutta – ei oike­utta. Valkeakosken joulumessut osallistuvat yhteiskuntavastuun kantamiseen mallikkaasti.

Kiitos kuuluu myös messuhankkeen pääyhteistyökumppaneille, joita ovat Valkeakosken kaupunki, Aito Säästöpankki, Veho Autotalot Tampere ja Valkeakosken K-Citymarket.

Suomalaiset osaavat järjestää messuja ja urheilutapahtumia. Olemme insinöö­riosaamisessa monella alalla maailman kärkeä.  Koulutusosaamisemme on tun­nustettua ja kansainvälisesti palkittua.

Markkinointi ja myyntitaidoissamme meillä on kirittävää. Myynnin arvostus on Suomessa heikkoa. Aalto-yliopistossa on määräaikainen myynnin professuuri, joka loppuu vuodenvaihteessa. Kuopioon ollaan ilmeisesti avaamassa lähiaikoina kansainvälisen myynnin professuuri. Myynnin koulutusta on kehitettävä. Yksi tai kaksi professuuria ei riitä.

Koulutusosaamisemme on myytävä. Suomen hiljaisuus ja luonto on myytävä mat­kai­luelinkeinon kehittämiseksi. Suomen yhteiskunnan toimivuus, vakaus ja turvalli­suus ovat meillä tiedossa, mutta nekin on myytävä saadak­semme kansainvälisiä investoin­teja.

Hyvät kuulijat

Eduskunta käsitteli muutama viikko sitten valtioneuvoston tulevaisuusselonte­koa. Digi, digitaalinen, digitaalisuus, digitaalimurros, digitalisoituminen – eri muo­dois­saan -digi-sana esiintyy selonteossa noin 88 kertaa. Sen sijaan sana myynti tai myyjä ei kertaakaan, markkinointi vain kerran ja brändi tai brändäys kaksi ker­taa.

Monella toimialalla myyjä on se henkilö, joka tuo viime kädessä tulovirran yrityk­selle. Jokaisen työpanos on toki tarpeellinen, mutta kokonaisuuden kannalta vii­meinen eli myyntivaihe saattaa ratkaista aikaisempien työvaiheiden mielekkyyden ja tuloksen. Jokainen suomalainen myymättä jäänyt idea, lisenssi, patentti, tuote tai palvelu on pieni tappio. Ja tappioihin meillä ei tässä taloudellisessa tilanteessa ole varaa.

Myynti on pitkälti inhimillisiä perustaitoja: kuuntelemista, kommunikointia, esiinty­mistä, kielitaitoa ja kulttuuriosaamista. Suomi nousee taloudellisesti haasteelli­sesta tilanteesta – en epäile sitä ollenkaan.

Messuorganisaatio on onnistunut myyntityössään. Näytteilleasettajia on mukana tapahtumassa 60 ja pääsylippuja on myyty ennakolta yli 500 kappaletta. 2 000 kävijän tavoite on kova, mutta realistinen.

Tarvitsemme jatkossa enemmän Joulumessujen – yhteistyö- ja  talkoohenkeä.