EDUSKUNTAPUHE: Suomen on tehtävä Nato-päätös yhdessä Ruotsin kanssa seuraavalla hallituskaudella
7.5.2014
Ulkoasiainvaliokunnan mietintö UaVM 5/2014 vp
Arvoisa herra puhemies!
Ulkoasiainvaliokunta pitää aseistariisuntaa ja valvontaa tärkeinä osina turvallisuuspolitiikkaamme. Aseistariisunta on hidastunut viime vuosina. Kylmän sodan päättymisen jälkeinen suojasää on valitettavasti enää haalea muisto.
Suomen ei pidä olla aseistariisunnassa naiivin sinisilmäinen. Esimerkiksi Ottawan jalkaväkimiinasopimus oli Suomen kannalta valitettava virhe. Sopimusten tulee aina olla symmetrisiä. Venäjä ei sopimusta ole hyväksynyt, ei myöskään USA, Kiina eivätkä monet muut sotilaallisesti vahvat valtiot.
Ulkoasiainvaliokunta kiinnittää mietinnössään huomiota Venäjän asevoimien kunnianhimoiseen uudistusohjelmaan, jonka hintalappu on muhkeat 500 miljardia euroa vuoteen 2020 mennessä. Muun muassa heti itärajan takana tapahtuu. Jo nyt Alakurtin sotilastukikohtaa ollaan avaamassa uudestaan ja vahvistamassa. Venäjällä on toki siihen oikeus. Pohjoiset intressit ovat kasvamassa.
Suomi ja Ruotsi ovat sopineet puolustusyhteistyön kehittämisen selvittämisestä ja sen aikataulusta. Selvitettäviä asioita ovat ainakin satamien ja lentokonekenttien yhteiskäyttö, yhteiset ilma- ja merivoimien osastot sekä yhteishankinnat. Suomen ja Ruotsin yhteistyö on tavoitteeltaan oikeansuuntaista, mutta tuloksiltaan todennäköisesti riittämätöntä. Suomen on tehtävä päätös Natosta seuraavalla hallituskaudella ja mielellään yhdessä Ruotsin kanssa.
Ulkoasiainvaliokunta on aiheellisesti kiinnittänyt huomiota kyberturvallisuuteen ja kaksikäyttötuotteiden viennin valvontaan. Kaksikäyttötuotteet ovat tuotteita, joita voidaan käyttää siviilikäytön lisäksi myös sotilaallisiin tarpeisiin. Korkean teknologian tuotteiden vienniltä ei pidä toki leikata siipiä. Valvontaa kuitenkin tarvitaan, etteivät taajuusmuuntimet, erikoisventtiilit, verkkotyökalut ja kaasunilmaisimet ynnä muut vastaavat korkean teknologian tuotteet päädy roistovaltioille ja terroristeille.
Lopuksi, arvoisa herra puhemies, haluan tässä yhteydessä kiittää ministeri Tuomiojaa linjakkaasta toiminnasta Ukraina-asian hoidossa.