Eduskuntapuhe: Käsittelyssä ensimmäinen kansalaisaloite
25.4.2013
Arvoisa herra puhemies
Ensimmäinen kansalaisaloite on eduskunnan lähetekeskustelussa. Kansalaisaloite lisättiin Suomen perustuslakiin oikeasta syystä - haluamme lisätä kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia. Suomalaisilla on nyt uusi, erinomainen tapa osallistua demokraattiseen päätöksentekoon.
Kiitän aktiiveja omasta ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puolesta tekemästänne mittavasta työstä. Olette nostaneet keskusteluun tärkeän asian ja toimineet tavalla, joka on hyväksyttävää ja avoimelle yhteiskunnalle kunniaksi. Olette toimittaneet runsaasti asiallista informaatiota ja perustelleet kiihkoilematta kantanne.
Puskissa hiippailevat kettutytöt ja törkypostia lähettelevät nimettömät kiihkoilijat voivat ottaa teistä oppia. Heidän työllään ei ole merkitystä eikä oikeutusta. Asiallinen dialogi jättää sen sijaan positiivisen jäljen.
Myös Turkiseläinten kasvattajain liitto on toiminut. Liitosta on lähetetty kirjeitä ja taustamuistioita. Kiitos myös niistä.
Kansalaisaloitteet tuovat keskusteluun asioita, jotka muuten saattaisivat jäädä huomiotta. Aloitteet ansaitsevat asiallisen käsittelyn, mutta lakimuutosautomaatteja ne eivät ole.
Arvoisa puhemies
Olen saanut turkisalan työllistävyydestä ristiriitaisia tietoja. Luvut vaihtelevat 2 000 ja 17 000 välillä laskentatavasta riippuen. Turkistiloja on noin 1 000 kappaletta. Tuotannon arvo ja vientitulot ovat noin 400 miljoonaa euroa. Suomella ei ole varaa lopettaa näin merkittävää elinkeinoa lainsäädäntöteitse.
Turkisalalla on piirteitä, jotka eivät herätä kaikilta osin myötätuntoani. Esimerkiksi ahtaat ja virikkeettömät häkit sekä sairaat eläimet eivät lisää alan hyväksyttävyyttä.
Turkisalan on syytä uusiutua ja miettiä toimintatapojaan, jotta se ei tuhoa itse itseänsä. Jo kymmenessä Euroopan valtiossa tarhaus on poliittisella päätöksellä lopetettu kokonaan tai osittain. Myös kuluttajien käyttäytymien on vaikeasti ennakoitavaa. Se, mikä on nyt muotia, voi olla kymmenen vuoden päästä tyylihistoriaa. Alalla on laaja kirjo erilaisia riskejä lainsäädännöllisten riskien lisäksi.
En kannata tehtyä aloitetta esitetyssä muodossaan. Kannustan alan toimijoita: eduskuntaa, ministeriötä, yrittäjiä ja kuluttajia toimimaan niin, että eläinten kasvatusolosuhteita parannetaan huomattavasti nykyisestä.
Askeleita oikeaan suuntaan on jo otettu. Maaliskuussa 2013 maa- ja metsätalousministeriö asetti turkiseläinten hyvinvointityöryhmän. Ryhmän toimeksiantona on valmistella valtioneuvoston asetuksen muotoon laadittu ehdotus vuoden 2014 loppuun mennessä.