EDUSKUNTAPUHE: Kansalaisaloite ruotsin kielen opiskelusta
15.5.2014
Arvoisa herra puhemies / Äräde talman
Käsittelemme kansalaisaloitetta ruotsin kielen opiskelun muuttamisesta vapaaehtoiseksi.
Kiitän aktiiveja tekemästänne mittavasta työstä.
Arvostan kaksikielistä kulttuuriamme ja sen säilyttämistä.
Jag värdesätter vårt tvåspråkiga kultur högt och förespråkar för att behålla den.
On perusteltua, että jokaisella on oikeus käyttää äidinkieltään. Tämän oikeuden mahdollistaminen ei kuitenkaan ole vaarantumassa, vaikka osa ikäluokasta ei opiskelisi ruotsia.
Suomen kansalliskielet ovat perustuslain mukaan suomi ja ruotsi. Aloite ei ole perustuslain kanssa ristiriidassa. Aloite ei ole myöskään ristiriidassa sen kanssa, että suomalaisille on taattava myös jatkossa oikeus saada viranomaispalvelua kansalliskielillään.
Pakon avulla ei ole saavutettu sellaista laajaa kaksikielisyyden osaamista, jota on toivottu. 63 % kansalaisista haluaa ruotsista valinnaisen aineen. Valinnaisuus ei tarkoita sitä, että ruotsin kielen opetus loppuisi kouluista.
Man har inte lyckats skapa ett så brett tvåspråkigt kultur som man hade önskat sig. Genom att tvinga människan att lära sig något man inte vill når man inte ett positivt resultat.
Pakon korvaaminen mahdollisuudella parantaisi aineen valinneiden opiskelumotivaatiota. Huonosti motivoituneiden osalta tulokset ovat heikkoja.
Alueelliset erot on huomioitava. Kaksikielisillä alueilla ruotsin kielen opetus kaikille on perusteltua. Joidenkin maakuntien peruskouluissa ruotsin kieli voisi olla valinnaista. Lukiosivistykseen ruotsin kielen kurssit kuuluvat koko Suomessa.
Lokala skillnader ska uppmärksammas. Det finns en anledning att lära svenska
i tvåspråkiga områden.
I andra kommuner borde man ha en möjlighet att välja om man antingen vill eller vill inte lära sig svenska.
Ruotsin kielen opiskelua on perusteltu pohjoismaisella yhteistyöllä. Yli 90 % ruotsalaisnuorista arvioi, että tanskaa on vaikeaa tai erittäin vaikea ymmärtää.
Pohjoismainen ja kansainvälinen yhteistyö ei vaarannu, vaikka osa ikäluokastamme opiskelisi peruskouluissa ruotsin sijasta jotain toista kieltä.
Kieleen, uskontoon, sukupuoleen ja syntyperään liittyvät kysymykset ovat aina sensitiivisiä. Tarvitsemme suvaitsevaisuutta ja hyvää tahtoa. Erilaisia toimivia kompromissimalleja on löydettävissä.
När det gäller medborgarinitiativ tycker jag att riksdagsledamöter borde ha möjlighet att rösta enligt sitt eget omdöme, utan att påverkas av gruppens beslut.
Toivon, että edustajat saavat toimia mahdollisessa äänestyksessä harkintansa mukaan ilman ryhmäpäätöksiä. Se on perusteltua kansalaisaloitteen ollessa kysymyksessä.