Eduskunnan pitäisi viimein keskustella puolustuspolitiikasta
13.7.2014
Kirjoituksessaan Jarno Limnéll ja Charly Salonius-Pasternak (Al 9.7.) kävivät läpi Naton tulevia ratkaisuja ja niiden vaikutuksia Suomen turvallisuuspolitiikkaan. Suomen on seurattava tiiviisti kansainvälistä kehitystä kirjoituksessa todettiin.
Keskusteltavaa Suomessa riittää. YK:n turvaneuvosto on kyvytön päätöksenteossaan. Kansainvälisten järjestöjen ja sopimusten uskottavuus on heikentynyt. Ukrainan, Georgian ja Viron esimerkit osoittavat Naton jäsen- ja kumppanimaiden välisen eron merkityksen. Kyberturvallisuus ja vakoilu, Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan epävakaus, siirtolaistulva, uskonnolliset ja muut ääriliikkeet, ilmastomuutos, ruokakriisit, epämääräinen Nato-optiokeskustelumme, puolustusvoimiemme materiaalin vanheneminen sekä Ruotsin tulevat ratkaisut ovat tekijöitä, joita on Suomessa arvioitava.
Eduskunta käsitteli alkuvuonna 2013 turvallisuus- ja puolustuspoliittista selontekoa. Vuonna 2012 kirjoitetun selonteon jälkeen olemme kokeneet Ukrainan kriisin, NSA:n vakoiluskandaalin sekä Venäjän ilmahyökkäysharjoitukset Ruotsin rajan tuntumaan. Ilmatilaloukkauksia on tapahtunut rajoillamme.
Jätin helmikuussa eduskunnan puhemiesneuvostolle ehdotuksen, jossa esitettiin eduskunnan työjärjestyksen mukaista ajankohtaiskeskustelua Suomen puolustuspoliittisesta tilanteesta. Aloite ei ole rauennut ja se on siis vireillä. Keskustelua ei ole kuitenkaan vielä käyty. Ehdotuksen allekirjoittivat puolustuspolitiikan ytimessä olevat kansanedustajat muun muassa puolustusvaliokunnan 15 jäsentä mukaan lukien puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps) ja varapuheenjohtaja Seppo Kääriäinen (kesk) sekä ETYJ:n yleiskokouksen presidentti Ilkka Kanerva (kok) ja ulkoasianvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok).
Naton syyskuun alussa järjestettävän huippukokouksen jälkeen eduskunnan olisi syysistuntokautensa alkupuolella luontevaa käydä ajankohtaiskeskustelu puolustuspolitiikastamme. Keskustelemattomuus eduskunnassa tärkeästä asiasta on viesti, joka voidaan tulkita suomettumiseksi.
Pauli Kiuru
Kansanedustaja (kok)
Julkaistu Aamulehdessä 13.7.2014