AVAUSPUHE: Talonäyttelyn avajaiset Valkeakoskella (24.7.2024)

24.7.2024


Hyvät naiset ja herrat – tervetuloa talonäyttelyyn Valkeakoskelle

1990-luvulla kaavoitettiin vieressämme oleva Juusonrannan asuinalue. Valkeakosken Sanomien mielipidekirjoituksessa vuonna 1995 hanketta arvosteltiin ja epäiltiin, että se jää tyhjäksi, alueelle ei muuta ketään ja rahat menevät hukkaan. Olisi siis kannattanut tehdä verorahoilla jotain järkevämpää - ainakin kirjoittajan mielestä.

Hyvät ystävät

On uskallettava katsoa tulevaisuuteen vuotta tai paria pidemmälle. Perspektiiviä pitää olla ainakin sukupolvi eteenpäin, kun mietitään kaupungin kehittämistä ja tehdään päätöksiä.

On myös uskallettava ottaa paikkakunnan kantokykyyn nähden oikeassa suhteessa olevia riskejä. Odottamalla ja ihmettelemällä ei synny mitään valmista. Nyt lähes 30 vuotta myöhemmin voimme todistaa viereisen Juusonrannan alueen kasvaneen ja laajentuneen.

Juusonrannan rakentamisen jälkeen on tapahtunut paljon. Asuntomessut järjestettiin menestyksellä Lintulassa vuonna 2009. Tapahtumasta oltiin ylpeitä, ja kuntaorganisaatio venyi parhaimpaansa.  Talonäyttely 2017 oli sille hyvää jatkoa. Eduskunnan ympäristövaliokunnasta kävimme myös tutustumassa sen teemoihin ja kohteisiin.

Arvoisat kuulijat

Valkeakosken sijainti lähellä Tamperetta kasvavalla Pirkanmaalla on vahvuus ja mahdollisuus. Kaupunkimainen keskusta, hyvät palvelut sekä Tampereen seutua edullisemmat asuntohinnat ovat etumme. Päiväkoti- ja kouluverkostomme on lähes kokonaan uusittu.

Elinkeinorakenteen muutos on ollut viime vuosikymmeninä voimakasta. Työpaikkoja on menetetty, mutta myös uutta yritystoimintaa on syntynyt. Pirkanmaan Portti oli rohkea avaus. Vaikka alueen varaustilanne on kehittynyt odotettua hitaammin, niin periksi ei ole syytä antaa. Alue kyllä täyttyy, kun myyntityötä jaksetaan tehdä.

Valkeakosken väkiluvun jatkuvan kasvun vaihe pysähtyi 1980-luvun puolivälissä. Sen jälkeen on välillä ollut pientä nousua, ja välillä pientä laskua. Erilaisia pessimistisiäkin ennusteita on tehty. Valkeakoski on kuitenkin onnistunut omalla aktiivisuudellaan tekemään tyhjäksi pitkän aikavälin trendiennusteet. 

Hyvät kuulijat

Valkeakoskella on vahvaa halua oman paikkakunnan kehittämiseen. Tervettä mielipiteiden poreilua on aina toki ilmassa. Perusvire on kuitenkin kehityshakuinen. Vesistön suomia mahdollisuuksia käytetään jatkossa entistä aktiivisemmin hyödyksi niin matkailussa, kaavoituksessa kuin rakentamisessakin.

Valkeakosken historia on juureva. Vahva paikkakuntaidentiteetti perustuu historiaan ja aktiiviseen yhteisöön. FC Haka, Suomen kaunein kesäteatteri, Työväen Musiikkitapahtuma sekä Sääksmäen kulttuurin minikerroksisuus ovat hyviä esimerkkejä paikkakuntaidentiteettiä vahvistavista tekijöistä.

Hyvät näyttelyvieraat

Tämä talonäyttely on todistus kaupungin halusta kehittyä. Se on todistus siitä, että haluamme tarjota asukkaille sekä tulomuuttajille uusia mielenkiintoisia vaihtoehtoja asumiseen. Suuri kiitos kaikille asiaa edistäneille: rakentajille, yrittäjille, päättäjille sekä kunnan työntekijöille.

Tervetuloa Valkeakosken talonäyttelyn avajaisiin.

Kiitos, että olette täällä tänään. Nauttikaa näyttelystä, sen ohjelmatarjonnasta ja Suomen kesästä.