Aamulehti 13.11.2018: Avoimuutta lisää - kuntien ostolaskut verkkoon nähtäville

13.11.2018


Avoimuutta lisää - kuntien ostolaskut verkkoon

Moni kunta nimeää avoimuuden yhdeksi toimintaansa kuvaavaksi arvoksi. Kirjaus on kannatettava, mutta kuntakohtaiset erot toteutuksessa ovat huomattavia. Toimintakulttuuri muuttuu usein hitaasti, vaikka laki on kaikille sama. Toiset haluavat tehdä ainoastaan välttämättömimmän; edelläkävijät pyrkivät lisäämään avoimuutta ja vuorovaikutusta kaikilla tavoin.

Kuntalaki edellyttää avoimuutta ja vuorovaikutusta. Lisäksi laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta eli julkisuuslaki lähtee siitä, että viranomaisten asiakirjat ovat julkisia, ellei laissa nimenomaan toisin säädetä. Viranomaisen tulee toimia julkisuusmyönteisesti. Pääsääntöisesti tiedon pyytäjän ei tarvitse edes selvittää henkilöllisyyttään eikä perustella tietopyyntöään.

Tiedonsaannin rajoittamiselle on oltava asiallinen syy. Jos pyydettyä tietoa ei anneta, kielteinen päätös on perusteltava lainkohta mainiten. Luottamushenkilöurallani olen muutaman kerran törmännyt vaikeuksiin tiedon saamisessa. Yleensä tilanne on ratkennut, kun olen pyytänyt kieltäytymispäätöksen kirjallisena.

Kuntien osakeyhtiöt vetoavat usein osakeyhtiölakiin ja kieltäytyvät sen nojalla antamasta tietoja. Osakeyhtiölaki ei edellytä, että kunnallisen yhtiön pitäisi salata asioita. Osakeyhtiö voi itse päättää avoimemmasta toimintatavasta.

Kunnat ja kuntataustaiset toimijat tekevät vuosittain hankintoja 20 miljardilla eurolla. Kuntien ostolaskujen avaaminen verkossa on edennyt vaihtelevasti. Pirkanmaalta mukana ovat ainakin Tampere, Nokia, Sastamala ja uusimpana Valkeakoski. Kotikaupungissani asia nostettiin esiin valtuustoaloitteellani. Helsinki on myös mukana, mutta esimerkiksi Turku, Lahti ja Vaasa eivät ole vielä edenneet toteutukseen.

Kysymys tiedon omistajuudesta on periaatteellinen. Yhteisillä rahoillamme tehtyjen hankintojen ostolaskut tulisi olla avoimesti näkyvillä. Se vahvistaa luottamusta hallintoon ja reiluun kilpailutukseen. Avoimuus myös pienentää riskiä korruptiosta. Harkintaa ja säästöjä tulisi varmasti lisää myös suorahankintoihin.

Avoindata.fi -palvelu on kansallinen palvelu. Sen tehtävänä on koota julkisen hallinnon avoin data yhteen paikkaan.

Pauli Kiuru (kok)
Kansanedustaja