Aamulehti 2.9.2018
Ilmastonmuutos – nyt on jo kiire
Tuskastuttava helle sekä metsäpalot Suomessa ja Ruotsissa havahduttivat monet miettimään ilmastonmuutosta. Se on saattanut aikaisemmin tuntua akateemiselta pohdinnalta, jolla ei ollut yhteyttä omaan elämään eikä Suomen tulevaisuuteen. Maanviljelijöille kesällä koettu kuivuus konkretisoituu sato- ja tulomenetyksinä.
Pentti Linkolan mukaan ihmiskunnalla ei ole enää toivoa (AL 26.8.). Toinen ääripää kiistää ilmastonmuutoksen eräänlaisena salaliittoteoriana. USA irrottautui Pariisin ilmastosopimuksesta viime vuonna Donald Trumpin vaalilupausten mukaisesti. Onneksi osa USA:n osavaltioista ja yrityksistä ottaa ilmastoasiat vakavasti.
On todisteita, että kiristyvä ympäristöohjaus johtaa yritysten voittojen kasvuun uusien innovaatioiden ja markkinoiden myötä. Toki myös päinvastaisia esimerkkejä löytyy. Osalla yrityksistä lainsäädäntömuutokset ja muuttunut kysyntä johtavat liiketoiminnan edellytysten katoamiseen. Tervaa ei kannata enää tuottaa edes yhteiskunnan tuella, koska puiset purjelaivat on korvattu metallilla. Toimintaympäristön muuttuessa katse on suunnattava tulevaisuuteen.
Pääsääntöisesti kiristyvä ympäristöohjaus ei ole laskenut kansantalouksien tuottavuutta ja kilpailukykyä. Edelläkävijät ja rohkeat uudistajat luovat uudet markkinat ja työpaikat, jotka ovat myös ympäristön kannalta kestäviä. Hyvä esimerkki Pirkanmaalta on Nokian kaupungin ECO3 -yritysaluehanke. Kaupunki on myös ottanut käyttöön uusia ajoneuvoja, jotka voivat käyttää alueella jatkossa tuotettavaa biokaasua.
Kokoomuksen eduskuntaryhmä julkisti kesäkokouksessaan Oulussa keskustelunavauksen ympäristöpolitiikasta. Se rakentuu kolmen vastuualueen ympärille: vastuu vesistöistä, ilmastosta ja luonnon monimuotoisuudesta. Tahtotila on nyt puolueessa ympäristömyönteisempi kuin koskaan. Pirkanmaan näkökulmasta lisäraiteen ja tunnin junayhteyden saaminen Tampereelta Helsinkiin on helppo perustella myös ympäristösyillä.
Pauli Kiuru
Kansanedustaja
Kokoomuksen valiokuntavastaava ympäristövaliokunnassa