Aamulehti 10.2.2016

Priorisointia on jo tehty maahanmuutossa

Kiitos Alan Salehzadehille vierailijapalstan analyyttisestä ja rakentavasta kirjoituksesta. 
Alanin esittämä kolmiportainen prioriteettijärjestys on aivan oikea. Sen kanssa on helppo olla samaa mieltä.

Täydennän osaltani keskustelua siitä, voiko vakaumus, kieli, uskonto, syntyperä, kansallisuus tai joku muu vastaava seikka vaikuttaa Suomen asennoitumiseen maahanmuuttokysymyksessä.

Inkerinsuomalaisia koskeva esimerkki osoittaa, että tällaista jakoa on tehty. Vaikuttavina tekijöinä ovat olleet syntyperä ja kieli. Sisäministeriön verkkosivujen mukaan "Inkerinsuomalaisten ja muiden suomalaista syntyperää olevien henkilöiden on ollut mahdollisuus muuttaa erityisen paluumuuttojärjestelmän perusteella Suomeen 1990-luvun alusta lähtien. Yhteensä paluumuuttajia on saapunut Suomeen noin 30 000, lähinnä Venäjältä ja Virosta."

Maahanmuuttoviraston verkkosivuilla kerrotaan seuraavasti: "Paluumuuttajan oleskelulupaa voi hakea, jos hakija on itse, toinen hänen vanhemmistaan tai ainakin kaksi hänen neljästä isovanhemmastaan on tai on ollut kansallisuudeltaan suomalainen. Kansallisuudella ei tarkoiteta kansalaisuutta, vaan etnistä taustaa, eli kuulumista tiettyyn kansanryhmään."

Samalla sivustolla lukee myös näin: "Jotta inkerinsuomalainen paluumuuttaja voi saada oleskeluluvan Suomeen, hänen on osattava riittävän hyvin suomen tai ruotsin kieltä."


Pauli Kiuru
Kansanedustaja (kok)