Suur-Tampere 9.12.2015
Valta ja avoimuus
Suuruudenhulluus, ylimielisyys, vainoharhaisuus, narsismi ja moraalinen rappio löytyvät monen kukistuneen ja vallassa olleen syntilistalta. Kaikkia näitä piirteitä ei välttämättä löydy jokaiselta, mutta joku näistä piirteistä löytyy kaikilta.
Valtaan päästäkseen ei voi olla vaatimaton ja syrjäänvetäytyvä. Tiettyyn rajaan asti hyvät tavoitteet oikeuttavat ottamaan vahvaa etunojaa. Hyviä tapoja ja lakeja on kuitenkin noudatettava. Kansalliset erot ovat merkittäviä. Suomessa demokratia toimii. Joissakin maissa demokratiaa ei ole. Vaaleja ei järjestetä ollenkaan tai vaalien tulos on etukäteen organisoitu. Näissä maissa valta ja avoimuus eivät kohtaa.
Kun valtaan päässyt alkaa rakentaa itselleen monumentaalisia hallintorakennuksia, alkavat suuruudenhulluuden oireet olla pitkällä. Henkilöpalvonta patsaineen ja jättimäisine julisteineen kuuluvat taudinkuvaan. Moraalisen rappion oireet näkyvät korruptiossa ja oman lähipiirin suosimisessa. Hovi alkaa muodostua.
Pelko valta-aseman menettämisestä johtaa epävarmuuteen ja jopa vainoharhaisuuteen. Mediaa ja kansalaisten sananvapautta säännellään. Kansalaisjärjestöjen toimintaa rajoitetaan. Tuomioistuimet eivät käytä valtaansa itsenäisesti. Turvallisuuskoneisto palvelee hallitsijaa, ei kansaa.
Valtaapitävään eliittiin kuuluvat katsovat ylimielisesti olevansa oikeutettuja erikoiskohteluun. Jonot eivät ole jonottamista varten. Ne ovat olemassa etuilua ja oman aseman korostamisen vuoksi. Tieto ei ole jakamista varten, vaan vallankäyttöä varten. Kun et tiedä, et voi vaikuttaa.
Monen vallassa olleen tahon ja valtion taustalta löytyy alussa lueteltuja piirteitä. Eivät ne ole vieraita myöskään pienemmissä organisaatioissa: työyhteisöissä, yrityksissä ja kuntapolitiikassa. Kun suurta suunnitellaan, on hyvä pysähtyä miettimään, palveleeko hanke monumenttina valtakoneiston egoa vai kansalaisia.
Avoin yhteiskunta julkisuuslakeineen ja sananvapauksineen on arvokas asia. Kaikkien kuntien ostolaskut tulisi olla avoimesti verkossa nähtävillä Helsingin, Espoon ja Tampereen tavoin. Sote – uudistuksen myötä miljardien eurojen käsittely ja maksaminen siirtyvät kunnilta ja kuntayhtymiltä perustettaville itsehallintoalueille. Järjestämislakiin tulee saada mukaan velvoite ostolaskutuksen avaamiseen verkossa tavoitteena avoimuuden ja läpinäkyvyyden lisääminen. Se vähentäisi pelkoja, joita joillakin on yksityisten tai kolmannen sektorin palvelujen käyttöön. Luonnollisesti ihmisten henkilökohtaiset tiedot olisivat jatkossakin salaisia.
Pauli Kiuru (kok)
Kansanedustaja