Kangasalan Sanomat 14.4.2015
Turhake-Tavase jälleen kuntien kimpussa
Tavase Oy:n hallitus on lähettänyt omistajakunnilleen erikoisen tiedustelun. Yhtiö kysyy, vaarantaako Valkeakosken kaupungin investointipäätös pintavesilaitokseen sekä irtautumispäätös tekopohjavesiyhtiöstä Tavase Oy:n osakassopimuksen toteutumisen. Tiedustelun todellisia motiiveja on vaikea ymmärtää.
Me kysymme, miksi Tavase Oy:n annettaisiin tuhota valtakunnallisesti arvokkaita harjuja, luonnonsuojelu- ja Natura-alueita sekä Vehoniemen kulttuurimaisemaa. Nämä alueet ovat myös tamperelaisten virkistysalueita. Miksi paikallisten asukkaiden viihtyvyys ja elinkeinoelämän tarpeet olisivat vähemmän arvokkaita kuin vedenhankinnan kannalta turha ja kallis Tavase?
Tavase Oy yrittää estää kuntia toteuttamasta omia toimivia ratkaisujaan vedenhankinnassa. Montako yritystä on jättänyt investoinnit tekemättä Pirkanmaalle, kun ”Tavase-asiantuntijat” sekä kalliit konsultit ovat pelotelleet veden laadun epävarmuuksista, haju- ja makuhaitoista sekä ydinsodan vaaroista. Pälkäne on ollut tilanteessa suurin kärsijä. Kunta ei ole yhtiön osakas. Se on kuitenkin joutunut taistelemaan kuntalaistensa, elinkeinoelämänsä ja ympäristöarvojen puolesta yhtiötä vastaan.
Tavase-hanke pysäytti Valkeakosken pintavesilaitoksen kehittämisen 20 vuodeksi. Vesihuoltolain mukaan kunnan tulee turvata vesihuollon palvelujen saatavuus. Valkeakoski ei voinut jäädä enää odottamaan vuosikausiksi epävarmaa ja kallista Tavase –tekopohjavettä. Valkeakosken kaupunki on tehnyt valtuustotasolla irtautumispäätöksen tekopohjavesiyhtiöstä.
Toimimattomasta hankkeesta irtautumisen jälkeen tilanne Valkeakoskella on erinomainen. Kaupunki on rakentamassa uutta, modernia pintavesilaitosta. Akaan ja Lempäälän kanssa on sovittu varaveden toimittamisesta poikkeustilanteissa.
Pauli Kiuru (kok)
kansanedustaja
Ari Nieminen
DI